6 saker att diskutera med ditt barn innan skolan börjar

När det nya läsåret närmar sig spelar föräldrar en avgörande roll när det gäller att förbereda sina barn för de utmaningar och möjligheter som ligger framför sig. Även om det första man tänker på kan vara skolframgång och början på den akademiska resan, är det lika viktigt att ta upp ämnen som främjar barnets allmänna välbefinnande. I den här bloggen listar vi 6 saker som varje förälder bör diskutera med sina barn innan skolan börjar.

Ställ in skärmtidsgränser

Surfplattor, datorer och mobiltelefoner har blivit en integrerad del av livet. Det finns dock en anledning att sätta tydliga gränser för skärmtiden, särskilt när det gäller ett växande och utvecklande ungt skolbarn. Börja med ett öppet samtal med ditt barn om vikten av att balansera tid som spenderas på digitala enheter med andra aktiviteter som utomhusaktiviteter, läsning och umgänge ansikte mot ansikte. Skapa tillsammans med barnet regler som båda kan förbinda sig till, och som stödjer både uppfyllandet av skolplikten och barnets eget välmående.

Du kan läsa mer om digitala enheters negativa inverkan på barn i det här blogginlägget. 

Digital etikett och säkerhet på nätet

Se till att lära ditt barn vikten av god digital etikett och säkerhet på nätet. Förklara att delning av personlig information, interaktion med främlingar och nätmobbning kan leda till allvarliga problem. Lär dem hur de skyddar sin integritet genom att använda starka och unika lösenord, vara försiktiga när de delar innehåll online och hålla sin profilinformation privat. Uppmuntra öppen kommunikation så att de känner sig bekväma med att prata med dig om eventuella problem de stöter på online.

Du kan också läsa mer om detta ämne i den här bloggen. 

Xplora möjliggör en tryggare resa till skolan och koncentration under lektionerna.

Tidshantering och prioritering

När ett nytt skolår börjar kan du hjälpa ditt barn att utveckla effektiva färdigheter i tidshantering och prioritering. Diskutera vikten av att göra läxorna i tid, följa åldersanpassade scheman och avsätta tillräckligt med tid för studier, hobbies och fritidsaktiviteter. Lär ditt barn att fatta välgrundade beslut om hur de ska spendera sin tid och se till att de har möjlighet att vila och koppla av.

Bygga sunda relationer

Vänskap och social interaktion är viktiga aspekter av ett barns skolupplevelse. Prata med ditt barn om vikten av att bygga sunda relationer och hur viktigt det är att behandla andra människor med respekt och vänlighet. Uppmuntra ditt barn att bli vän med klasskamrater från olika bakgrunder och att vara öppen för olika synsätt. Påminn dem också om att barnet alltid kan prata med dig eller läraren om allt som bekymrar honom eller henne.

Utveckla kritiskt tänkande

Det är viktigt att barn utvecklar förmågan att tänka kritiskt för att kunna navigera i en föränderlig värld. Uppmuntra ditt barn att ställa frågor, tänka kritiskt och bilda sig en egen uppfattning. Diskutera aktuella händelser och uppmuntra dem att dela med sig av sina tankar och åsikter. Lär dem att utvärdera information från olika källor.

En telefonklocka är det bästa valet för en skolelev

Den senaste tiden har det diskuterats mycket om smartphones och mobila enheters skadliga påverkan på skolarbete, både i media och i politiken. Xploras smartklockor är designade så att vårdnadshavarna kan sätta smartklockan i “skolläge”, så att den enbart fungerar som en vanlig klocka under bestämda tider. Under skoldagen störs barnet därmed inte av meddelanden, telefonsamtal eller spel, utan kan tryggt fokusera på att studera och vara med kompisar.

Skolornas inställning till smartklockor varierar, så du bör kolla med skolan om Xplora kan förvaras i klassrummet. Du kan även visa skolan detta blogginlägg som förklarar mer om hur Xplora fungerar i skolan.

Xploras premiumklocka X6Play har fått toppbetyg i flertal tester som gjorts, dessa är några av våra favoriter: CES; best of innovation 2023, Prisjakt; bästa Xplora-modellen hittills!