23 tips på hur du kan stärka barns självförtroende
Att stärka barns självförtroende kräver mycket jobb
Tänk om man kunde försäkra sig om att sina barn mår bra genom hela livet. Att sitt barn förblir självsäkert och lyckligt. Vilken drömvärld det vore.
Verkligheten ser tyvärr inte ut så. Kraven på oss människor har idag blivit tuffare och hårdare än för länge sedan. Vi förväntas ha bra jobb, många kompisar, bra betyg och vi tvingas jämföras och betygsättas. Inte för att prata om sociala medier som påminner en om hur alla andra har ”perfekta” utseenden och ett ”perfekt” liv.
Det är sannerligen inte lätt för barn att växa upp i den här världen, men det finns mycket saker du som förälder kan göra för att hjälpa och stärka barns självförtroende. Nedan finner du 23 värdefulla tips:
Jämför inte barn
Det är viktigt att ha i åtanke som förälder att alla barn är olika och utvecklas olika snabbt. Försök att sluta jämföra ditt barn med syskon, kompisars barn eller annat.
Va en bra förebild
Barn gör som vi gör. Om du är irriterad och stressad kan man inte förvänta sig att sitt barn kommer att vara glad, engagerad och kreativ. Det är ingen idé att försöka få sitt barn att utmana världen när du ligger på soffan och glor på telefonen.
Uppmuntra ditt barn till att försöka igen
Försök uppmuntra ditt barn till att prova igen om barnet misslyckats med en uppgift. Att utföra och klara en uppgift kan verkligen stärka barns självförtroende. Men låt aldrig barnet tvingas till att göra något som hen verkligen inte vill.
Uppmuntra till att våga ta lite risker för att stärka barns självförtroende
Det är viktigt för barn att tro på sig själv, sin egen förmåga och att bli sin egen individ för att stärka barns självförtroende. Förklara för ditt barn att det är viktigt att man kan om man vill, men att man inte måste trampa på någon för att komma dit man vill.
Att visa hänsyn och respekt gentemot andra är viktigt, men man ska absolut inte be om ursäkt för att man vill något. Att ha ett mål och sträva emot det är något barnet kommer dra stor nytta av i framtiden.
För inte över dina rädslor på ditt barn
Precis som tidigare skrivet är det viktigt att barnet får utforska själv och bli sin egen individ. Försök därför inte hämma barnet att gå på egna upptäcktsfärder för att du är rädd. Med en Xplora kan barnet utöka sin lekradie och öva på att ta mer ansvar – en något befriande och spännande process för de flesta barn. Och du som förälder kan luta dig tillbaka (lite mer!) och veta att du kan behålla kontakten och se barnets position via klockans GPS – även när ditt barn är ute på egna äventyr. Att låta barnet gå ut på egna turer kan också stärka barns självförtroende.
Snåla inte med beröm
Överös barnet med saker barnet gör bra istället för att peka ut brister. Se till att fira varje litet framsteg för att stärka barns självförtroende.
Ge utrymme för ditt barn att visa känslor
Att bli arg, rädd, ledsen eller glad är normalt. Visa för ditt barn att alla känslor är okej att känna. Uppmuntra ditt barn att prata om hur hen känner sig. Fråga varför hen är ledsen eller arg. Att så tidigt som möjligt lära ditt barn att kunna sätta ord på sina känslor kommer underlätta i framtiden.
Lyssna på ditt barn
Det är viktigt för barn att få utlopp för sina tankar och känslor. Ge ditt barn därför chansen att prata av sig, oavsett hur trött eller stressad du är. Lyssna på ditt barn och avbryt hen inte genom att slutföra dennes meningar eller annat.
Uppmuntra ditt barn att vara stolt över sina talanger
Förklara samtidigt att man inte ska jämföra sig med andra. Att tävla mot andra är inte viktigt. Den enda man kan tävla mot är sig själv och försöka bli den bästa versionen av sig själv. Men man kan inte vara bäst på allt. Ingen är bättre än någon annan, vissa gör bara saker annorlunda.
Kritisera aldrig ditt barn öppet framför andra.
Det spelar ingen roll om det är framför barn eller vuxna. Barn kommer att göra fel. Det är när man gör fel som man lär sig göra rätt nästa gång. Att peka ut brister framför andra kommer bara göra det motsatta än att stärka barns självförtroende.
Överdriv inte med beröm
Att ge överdrivet mycket beröm för uppgifter ditt barn har löst halvdant kommer att göra så att all beröm blir mindre värd. Hylla därför istället ordentliga ansträngningar och prestationer.
Räds inte att ställa krav
Barn mår bra av att ha olika mål att sträva mot. Det är därför viktigt att sätta mål efter barnets förutsättningar. Det är orimligt att sätta som mål att barnet ska ha högsta betyg i alla ämnen. Sätt istället rimliga och nåbara mål för barnet. Barn är olika och har olika förutsättningar. Utgå ifrån varje enskilt barn och sätt mål för denne.
Överdriv inte med att hjälpa till
Missförstå oss rätt – givetvis ska du hjälpa barnet med läxor eller dylikt. Försök bara att inte ta över uppgiften – för då gör du barnet en björntjänst.
Uppmuntra ditt barn att ställa frågor
Barn är nyfikna och frågvisa. Ansträng dig därför att svara på barnets frågor i den mån det går. Försök att inte sucka och pusta när barnet ställer en massa frågor. Uppmuntra istället ditt barn till att ställa frågor. Om man inte frågar får man inte heller något svar.
Stärk din egen självkänsla för att stärka barns självförtroende
Jobba på att stärka din egen självkänsla. Det kommer att smitta av sig på ditt barns.
Visa att det är okej att tänka annorlunda.
Ge utrymme för ditt barn att tänka fritt. Uppmuntra därför ditt barn att försöka hitta andra problemlösningar och säg istället ”Finns det något annat sätt att göra det här på?” eller ”Kan du komma på något mer?”
Uppmuntra till fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har en positiv inverkan på barns självkänsla. Alla barn är dock inte intresserade av sport, men det finns många fritidsaktiviteter som hjälper barnet att röra på sig. Låt barnet testa sig fram och hitta vad som passar hen bäst. Att spela i ett lag kan stärka barns självförtroende, samtidigt som barnet lär sig att spela i ett lag.
I våra mobilklockor finns en inbyggd stegräknare. Kopplar du upp klockan mot vår aktivitetsplattform förvandlas stegen till fiktiva mynt, där 1000 steg = 1 Xcoin. Inne i plattformen öppnar sig en rolig och inspirerande värld, där barnet kan använda mynten till att delta i spel, kampanjer, ta del av lärorikt material och buda på fysiska produkter.
Gör saker tillsammans med ditt barn
Gå till skogen, lekparken, simma, sporta, pyssla, gå på museum eller annat. Skapa traditioner för era gemensamma intressen. Allt ni gör skapar starka band mellan er genom livet och kommer definitivt att stärka barns självförtroende.
Låt ditt barn ha rätt ibland även om hen har fel
Det är inte alltid viktigt att hitta en vinnare på varje punkt. Ett litet faktafel, grammatiskt fel eller stavfel är inte livsviktigt att alltid rätta.
Kommentera inte andras utseenden framför barnet
Försök undvika att kommentera andras, barnets och ditt eget utseende framför barnet. Försök istället belysa andra färdigheter såsom ”du är en sån fin vän” eller ”vad duktig du är på att läsa”.
Dela ditt barns entusiasm
Oavsett hur orealistiska drömmar ditt barn har behöver du inte säga det. Dela ditt barns entusiasm och säg aldrig att något är omöjligt.
Var stolt över ditt barn
…och se till att visa och säga det till barnet, det kommer stärka barns självförtroende mer än vad du tror!
Krama ditt barn
Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek (Som Astrid Lindgren brukade säga)
Att stärka barns självförtroende är sannerligen mycket jobb. Men ju mer du tänker och tränar på dessa tips – desto enklare blir det! Läs också här hur forskning visar hur sociala medier påverkar barn negativt och hur du som förälder bör tänka, agera och välja smart för att stärka barns självförtroende.