Xplora ger dig 4 värdefulla tips för att koppla av mitt i vardagen

Sommarsemestern börjar bli ett mer skakigt minne och höstens ankomst är närvarande. I många familjer förändras vardagen och mycket har nytt sker i och med att barnen börjar skola. Vi pratade om hur hektiskt livet kan vara  i vardagen i vår senaste blogginlägg, men nu vill vi fokusera på hur man kan få dagen att bli mer harmonisk. Var och en av oss förtjänar en stund att koppla av på, eftersom både psykiskt och fysiskt välbefinnande bidrar till övergripande uthållighet i vardagen.

80% av föräldrar får inte tillräckligt med egen tid

På Instagram frågade vi våra följare om de trodde att de skulle få tillräckligt med stunder med avkoppling och egentid. Mer än 80% av de svarande svarade nej på den frågan. Med tanke på det betydande och värdefulla arbete som föräldrar gör är svaret mindre bra. Varje förälder förtjänar tid att slappna av. Speciellt ur perspektivet att man med lite egentid kommer ner i varv som bidrar till att man får den energin som krävs för att bli en bättre mor eller far. Det bidrar till välfärd för hela familjen.

I dag kan föräldrar behöva mer av sin egen tid än till exempel generationen av farföräldrar. Samhället har gått från gemenskap till individualitet, säger Heli Vaaranen, en psykoterapeut och chef för Befolkningsföreningens relationsteam, i en intervju med Helsingin Sanomat. Att be om hjälp kan också verka utmanande. Du kommer bara göra dig själv en tjänst om du får egentid från barnen ett tag eller till och med hela dagen. Tack vare Xplora är barn alltid enkelt anslutna om de känner för det. Så du kan ha sinnesfrid och barnet själv vet att han bara är ett röstmeddelande från dig.

 

Xplora sitter stadigt på barnets handled. du kan vara säker på att du kommer i kontakt med ditt barn så snart de behöver det.

Telefoner idag är en blandning av arbete och underhållning. I vardagen kan det ibland kännas som att inte ens titta på telefonen i fred utan att barnet är intresserat av det, kräver uppmärksamhet eller tystnaden som varat för länge förutsäger obehörig lek. Även 10 minuters surfning på Instagram skulle vara ett ögonblick för dig själv. Även om fysiska distraktioner tas bort, kommer e-post, arbete och andra skyldigheter som dyker upp på telefonvarningar bryta ett lugnt ögonblick på en sekund. Så ibland kan det vara nödvändigt att lämna telefonen helt och fokusera på att koppla av utan den.

Vad gör du när du får en stund för dig själv?

Din tid kanske inte behöver vara mitt i vardagen. Ibland kan en paus från rutiner bli en stressfaktor i sig. Välj ett tillfälle då du tror att du skulle uppskatta det som mest. En stund för dig själv behöver inte nödvändigtvis betyda lyxiga spa och provsmakningsmenymiddagar. Även små stunder är meningsfulla och ökar välbefinnandet och lycka. Vi frågade våra följare vad dom anser vara det bästa att göra under sin ensamtid. Svaren rymde en mängd olika saker, som också visar hur individuellt behovet av egentid är.

Här nedan följer svaren från våra följare (Skriv ner om du vill)

• Göra ett korsord

• Sova

• Titta på en film

• Skämma bort mig själv – Gå till frisören eller gör något annat för mig själv

• Träna

• Ingenting

• Lyssna på en podcast eller bok

• Läsa en bok

• Titta på en film eller serie

• Ta en lång promenad

XPLORAS 4 tips för att koppla av mitt i vardagen

 

Känn dig inte skyldig
Varje förälder förtjänar också tid för sig själv. Eftersom ditt välbefinnande också återspeglas hur du är som förälder är det ytterst viktigt att du får tid för återhämtning och fylla energi. Du är en bra förälder och du förtjänar detta.

Barnen mår bra
För många kan det vara blandade känslor med att lämna barnen för en dag eller kväll. Vissa tycker att det är skönt medan andra tycker det är jobbigt. Det är här XPLORA rusar till undsättning! Du kan enkelt hålla kontakt med barnet och barnet själv känner sig tryggt när hen vet att du bara är ett samtal bort. När stressen att hantera barn är borta kan du njuta av dig själv på en helt ny nivå.

Fortsätt med det du tycker om att göra
Hade du några hobbys innan barnen kom? Hur skulle du känna med att fortsätta med det? Regelbunden hobby hjälper till att ta bort tankar från vardagen. Oavsett om det är sport eller hantverk, att uppnå ett flöde i ditt eget tänkesätt är en av de bästa känslorna du kan uppnå på din egen tid. Mihály Csíkszentmilályin, en psykolog som studerade flödets tillstånd, har, baserat på sin forskning, funnit att människor är lyckligast vid sådana ögonblick i sina liv.

Njut av små stunder
För att vara realistisk, mitt i vardagen kan det vara svårt att ta sig tiden att få egentid. Istället kan du veckovis boka in något varje vecka som du gör för dig själv. Det kan vara att lämna bort barnen för att besöka en vän och äta en god middag. Det kan vara att du efter barnen lagt sig på kvällen tar en lång, härlig promenad i mörkret. Anpassa egentid efter hur ert schema ser ut – det viktigaste är att du får tid för dig själv, även om det så skulle vara för en kort stund.


Vi utmanar dig!

Den här veckan vill vi utmana föräldrar att ta sig tid för sig själva. Dela en bild på dig själv när du njuter av egentid och följ oss på @xplora.se. Utmana en vän med hashtaggen #mymoments 🧘🏽‍♀️

Läs mer om våra klockor