XPLORA 4 recension utav Doreen Månsson

En dag för några somrar sedan var jag och Amina ute på tomten. Jag fixade i trädgården och Amina ”hjälpte till”. Kommer inte ihåg med exakt vad, men det var i alla fall något som hon började tröttna på att hjälpa till med. Jag sa att ”jag är snart klar och då kan vi leka”.
Jag vände ryggen mot henne i högst några sekunder och när jag vände mig tillbaka var hon borta. Jag ropade. Inget svar. Tog ett snabbt varv runt huset. Ingen Amina.

Jag skyndade upp till ytterdörren. Låst. Inte inne med andra ord. Och inte på tomten.
Självklart kan hon inte ha hunnit så långt på denna korta stund, men vart hade hon tagit vägen? Och åt vilket håll hade hon gått. Valde jag att börja letandet åt fel håll, skulle hon hinna längre bort dit hon var på väg. Och bilvägen ligger även för en liten person som henne bara en kort promenad bort…
Det var där och då som jag första gången tänkte att om hon skulle ha en liten ”tracker” på sig så skulle jag kunna se direkt i mobilen vart hon tagit vägen. Bara någon minut senare hittade jag henne i hasorna på en katt på grannen Pers tomt… Phew…
Senare började vi prata om att kolla om man inte kunde skaffa någon liten tracker att fästa i t ex hennes byxor. Vi googlade och hittade väl då inget som vi trodde på. Vi började prata om att kanske ta fram och utveckla en egen tracker. Hursomhelst, tiden gick och plötsligt stötte vi på denna produkt.
Xplora är en klocka, mobil och tracker i ett (men har inte internet, sociala medier eller spel). Med den kan man ringa och ta emot samtal, ta emot textmeddelanden och svara med att skicka textmeddelanden (förinställda) eller ljudmeddelanden (Amina läser textmeddelanden vi skickar men svarar oftast med ett inspelat ljudklipp). Men framförallt kan vi i den tillhörande appen se var Amina är någonstans och även få meddelande när hon lämnar den förvalda zonen (t ex vår tomt eller skolan). Apropå skolan så har Xplora ett skolläge. Detta kontrollerar föräldrarna i appen på sin mobil och gör att denna bara fungerar som en klocka och inte som en mobiltelefon så att den stör på lektionerna.

När Amina fyllde 7 år förra månaden fick hon denna mobilklocka i födelsedagspresent.

Nu har hon blivit såpass stor att hon promenerar till grannkompisar själv och då kan det vara skönt att kunna kontakta henne och att hon kan kontakta oss.

Vi brukar ringa upp henne och ha henne med i telefonen tills hon kommit fram och sen får hon ringa oss när hon ska promenera tillbaka.

Mobilklockan funkar tydligen inte bara för oss föräldrar som en säkerthetsfunktion utan också för barnet som en betjäntsklocka.

Amina kan skicka hundra ljudmeddelanden från sitt rum dvs hon slipper prata med oss så att det blir en envägs kommunikation där hon ber oss hämta vatten, kolla vilken mat som ska serveras till middag, när maten är färdig, om maten kanske kan serveras på rummet osv.

Vi har lagt in några få nummer till närmsta familjen som hon kan kommunicera med.

En annan sak som känns bra med denna mobilklocka är att när hon inte är hemma och kanske blir ledsen eller bara vill komma hem så kan hon kontakta oss direkt och behöver inte be om att få ringa hem.

Sånt kan ju kännas extra jobbigt om man är hos en kompis som man  blivit tillfälligt osams med.

Vi skickar inte med klockan till skolan förutom de dagar då hon ska hämtas av någon annan. Då ber vi läraren låsa in klockan tills att hon ska hem och då sätter hon den på armen.

Annars finns det ett skolläge som man kan ställa in så att den inte ringer under en viss tid.

När hon har den på sig så vet vi vart hon befinner sig under hela tiden och vi kan skriva in knappa in förvalda säkra zoner och då blir vi informerade om hon lämnar dom.

Klockan har även en SOS knapp.

Vi försöker att inte kontakta henne på mobilklockan om det inte behövs utan hon får kontakta oss när hon behöver eller har nåt som hon vill berätta.

Hade Amina haft en mobil där kompisar och allt och alla kunde kontakta henne så skulle hon bli superstressad.

Denna funktion är alldeles lagom och framförallt en säkerhet för oss föräldrar och henne.

Du kan läsa hela Doreens inlägg HÄR

Köp din XPLORA 4 HÄR