Vikten av egentid

I föregående vecka ställde vi frågan till er föräldrar om ni anser att ni får tillräckligt med egentid i vardagen. Precis som väntat svarade dom flesta nej på den frågan. Att få ihop vardagspusslet är minst sagt svårt med barn, och den som oftast hamnar i kläm är man som förälder. 

Egentid kan tyckas vara en lyx som få förunnat kan utnyttja i vardagen. Det kan verka överflödigt, onödigt och vissa anser sig inte behöva det – men i själva verket är det tvärtom. Vi människor är flockdjur som trivs att sällskapa med andra individer – dock behöver vi tid för återhämtning vilket vi oftast hämtar genom egentid. Att ge sig själv utrymme för egentid behöver inte betyda att man packar väskan en helg och reser utomlands. Ibland räcker det med ett bad, en lång dusch, besök hos frisören, en promenad, eller att lyssna på en ljudbok i 30 minuter. Syftet med egentid är att göra något som inte är påtvingat utan något som jaget vill göra. Något man helt enkelt genuint tycker om att göra.

Både dopaminet och oxytocinet sjunker när vi stressar, och ju mindre av dessa ämnen vi har – desto känsligare blir vi för stress. När en viss gräns är nådd känner man ingen motivation eller ork till någonting, vilket resulterar i nedstämdhet. När det har gått så långt tappar man tillslut suget på att göra roliga saker som man vanligtvis brukar må bra av att göra. I det här skedet är det superviktigt att tvingas göra roliga saker ändå för att fylla på kroppens må-bra-hormoner. Att ge sig själv utrymme för egentid minskar helt enkelt risken för att hamna i depression.

Många familjer vi har varit i kontakt med anser att XPLORA hjälpt dom i deras vardag. Med en XPLORA på ditt barns arm vågar föräldern släppa taget samtidigt som barnet lär sig bli mer självständigt. Barnet kan gå till en närliggande lekpark med grannkompisen och du som förälder kan med gott samvete syssla med något du behöver för att återhämta dig samtidigt som du kan hålla koll på vart barnet befinner sig i realtid via appen i telefonen. Du får en notis när barnet går in eller går ut ur en trygghetszon. Om oron blir för påtaglig kan du lugna dig med att veta att barnet enbart är ett samtal bort. På så sätt behöver egentiden inte kännas lika stressig och jobbig att utnyttja.

Vi hoppas att ni alla med hjälp av detta inlägg förstår vikten av att ge sig själv egentid. Det är viktiga än vad man tror.

Läs mer och köp din XPLORA 4 här.