Vad kännetecknar det perfekta sommarlovet?

Alla föräldrar vill skapa det perfekta sommarlovet och semesterminnena för sina barn. Men vad minns barnen själva bäst från när de växte upp?

De flesta av oss har fina minnen från de långa och soliga semestern när vi var yngre – där man kände doften av nyklippt gräs och känslan av att vara i fri. De dagar du bara kunde vara och existera – under en stekande sol och en varm sommarbris genom en solkrämsklibbig lugg. Plocka rabarber i mormors trädgård och doppa i sockerskålen eller gräva för en fisketur är händelser som idag sitter kvar i kroppen som en varm och god nostalgisk känsla.

Inga problem

En tid då livets oro och faror tycktes upphöra. Det är möjligt eftersom vi nu lever med en annan tidsanda hängande över oss, att de stunderna verkar bli färre och färre. Kanske är det bara åldern och livets allvar som sköljt över oss. Kanske har vi vuxna helt enkelt glömt hur det är att vara barn, fri, nyfiken och livsbejakande?

Med Xploras smartklocka kan du låta barnen gå fria i sommar! Luta dig tillbaka med en bättre lemonad och låt barnen springa runt och skapa sina egna minnen!

En sak är de flesta överens om: Barn måste få vara barn – med allt vad det innebär. Men ibland kan det verka som att vi har glömt vad det betyder. I dagens moderna samhälle har experter gång på gång varnat för den press som våra yngsta lever under. De sätts på skolbänken från fem års ålder, ska prestera på idrottsplatsen, har många goda vänner och ett rikt liv med tillgång till absolut allt som kan leda till lycka.

sommarlovet

Skapa de goda minnena
På många sätt har vi överfört idén om det perfekta till sommarlovet också. Barnen ska ha den perfekta semestern! De kommer att kunna skapa samma goda minnen som vi minns från när vi var barn. Och vi kommer att göra allt för att de ska få det. Men hur gör vi det? Och vad minns vi EGENTLIGEN bäst?

Få en enklare och säkrare sommarsemester med Xplora!

Nya och spännande upplevelser är väl och bra, men för barn kan det vara helt andra saker som kännetecknar “det perfekta sommarlovet”, säger familjeterapeut Eva Henriette Moen på Barn Voksen Senteret.

– Barn vill ha upprepning av det de har gjort tidigare. De behöver inte ha variation från semester till helgdag eller år till år, säger hon till KK.

De nära upplevelserna
Frågar man tonåringar och unga vuxna vad de uppskattade mest från sommarlovet när de var yngre tror hon att de allra flesta kommer att lyfta fram de små, nära upplevelserna med familjen.

– Man kanske inte minns så mycket från typiska utlandssemestrar, men uppskattar mer att man var på besök hos sina morföräldrar eller att man var på fisketur tillsammans. Barn gillar att göra samma sak varje år. Upprepning ger dem en förväntan på vad som kommer att hända, så att de kan se fram emot det och se det själva. De kan göra historier som de kan berätta för sina kompisar på dagis innan de går och berätta bra historier om det efteråt, säger Moen.

Familjeterapeuten säger att många barn observerar att deras föräldrar är stressade, trots att föräldrarna själva tycker att de klarar stressen bra. Föräldrarna kanske inte ens märker att de blir irriterade. Det blir samma sak som på julafton; barn har en idé om att julafton ska vara en dag då de inte är tysta. Om mamma eller pappa sedan skriker lite på barnet på morgonen är hela julafton förstörd för barnen. Både jul och högtider ska vara lite “heliga”, barn vill inte att deras föräldrar ska bli irriterade eller stressade.

– Sådant skapar oro, de vill att allt ska vara förutsägbart och tryggt, säger hon.

sommarlovet

Teknik som ger frihet
Under semestern blir det allt lättare att ta till surfplattan eller mobilen för barn som inte är aktiva. Norska Medietilsynets undersökning från 2020 visar också att 4 av 5 småbarnsföräldrar är oroade över barns ökade mobil- och skärmanvändning. Detta är ett problem som Xploras smartklockor med ringfunktion är en perfekt lösning på. Med klockans inbyggda GPS kan oroliga föräldrar känna att de har kontroll och har trygghet för sina små, samtidigt som barnen kan leka i fritt uttryck. Xploras smartklockor kommer utan sociala medier, internet eller andra frestelser. Gör sommarlovet till en lek – köp en Xplora smartklocka till ditt barn nu!