Syskon – 6 fördelar med att ha det

Syskon – obeskrivlig glädje, ovillkorlig kärlek och ibland stor frustration! Blir du ibland galen av att barnen härjar i hela huset och bråkar om “allt”? Forskning visar att det finns många fördelar med att ha syskon – och sist men inte minst; att det kan vara den bästa presenten du ger dina barn!

– Genom att ha syskon lär man sig en hel del sociala färdigheter helt automatiskt, särskilt när det gäller förmågan att hävda sig själv, säger forskningsledare vid Regioncentrum för barn och ungdomars psykiska hälsa i Oslo Turid Suzanne Berg-Nielsen till föräldrar och barn. Hon säger exakt det som ofta ger föräldrar dåligt samvete: bristen på en-mot-en-tid med barnen kan faktiskt vara en fördel.

– Syskon måste till viss del konkurrera om förmånerna, de är inte ensamma om att vilja ha föräldrarnas uppmärksamhet och tid. I sociala sammanhang där det är nödvändigt att markera sig själv är det en fördel att ha haft syskon att jobba med, säger Berg-Nielsen.

– De yngsta barnen vill ha äldre syskon som förebilder, och sträcker sig ständigt efter dem. Det yngsta barnet ligger därför ofta i framkant i utvecklingen av språk, motorik och beteende. Hos de äldsta ser man ofta att de utvecklar empati, ansvarskänsla och förmåga att ta hand om andra genom att ha småsyskon, säger Berg-Nielsen till Föräldrar och barn.

6 fördelar med att ha syskon

Nästa gång barnen bråkar och skapar kaos i huset – ta några sekunder och ta ett djupt andetag – och tänk på det här:

1. Syskon gör dig snäll Enligt en studie utförd vid Brigham Young University i USA, publicerad i Journal of Family Psychology, främjar syskon ett barns attityder i ännu högre grad än föräldrar. Både bröder och systrar uppmuntrar till positiva beteenden som goda gärningar, att hjälpa en granne eller ta hand om ett annat barn i skolan.

2. Systrar skyddar mot depression Statistiska analyser i samma studie från Brigham Young University tyder på att ha en syster skyddar barn i övergången från barndom till ungdom från att känna sig oroliga, ensamma och oälskade. Det spelar ingen roll om systern är yngre eller äldre, eller om åldersskillnaden mellan syskonen är stor.

3. Syskon gör dig till en bättre vän I en studie som leds av Douglas Downey, professor i sociologi vid Ohio State University i USA, ombads lärare att betygsätta mer än 20 000 barns sociala färdigheter. Barn som hade minst ett syskon ansågs genomgående vara bättre på att knyta och upprätthålla vänskap, komma överens med barn som var annorlunda, trösta och hjälpa andra barn, uttrycka känslor på ett positivt sätt och visa hänsyn till andras känslor.

4. Syskon gör dig mer optimistisk En studie som jämför vuxna i Peking födda strax före och strax efter att Kina införde enbarnspolitiken visar ett antal personlighetsskillnader som kan ha att göra med närvaro och frånvaro av syskon. Enligt studien, utförd vid Monash University i Melbourne, Australien, kan syskon göra dig mer pålitlig, skötsam och optimistisk.

5. Syskon räddar äktenskapet Att leva med syskon gör dig bättre rustad för ett långt liv med din partner. En studie gjord vid Ohio State University i USA tyder på att att växa upp med syskon ger dig en bättre grund för att utveckla motståndskraftiga relationer senare i livet. Enligt forskarna minskar risken att skilja sig med två procent för varje syskon du har. Med andra ord: Ju fler syskon, desto större chans är det för ett långt äktenskap.

6. Syskon gör dig lycklig som äldre En 72-årig studie av 268 mäns liv som genomfördes av Harvard Study of Adult Development fann att 93 procent av männen som mådde bra när de var 65 år gamla hade en nära relation med ett syskon under barndomen.

Nästa gång dina barn bråkar  – kom ihåg de 6 fördelarna längre upp. Lättare sagt än gjort, kanske …! (Källa: Föräldrar och barn 29/04 2017)

Xplora och syskon
Vi på Xplora jublar för självständighet – vid rätt tidpunkt och mognadsnivå, förstås! Våra smartklockor kan vara en resurs för hela familjen – både när det gäller logistik, som alltid är ett välbekant tema för alla barnfamiljer, och även där barnet med Xplora smartklocka är tillräckligt stort för att kunna göra mer på egen hand.

Välkommen till oss!

Läs mer om fördelen med Xplora smartklocka här.
Läs mer om föräldrars erfarenheter av Xplora här.
Läs mer om vår prisbelönta X6Play här