Smartklockan som Ger Trygghet till Barn

Ett ögonblicks litet missförstånd – sedan var varje förälders stora mardröm ett faktum.
Sten Kirkbak tappade plötsligt bort sin 4-årige son i ett köpcenter och efter närmare 30 minuters fruktlöst letande var paniken stor.
Skräckupplevelsen slutade dock lyckligt och gav sedan Kirkbak idén att utveckla Xplora – en unik och tålig smartklocka för barn som bland annat innehåller både GPS och telefoni. En klocka som ger trygghet till barn och föräldrar.
– Jag trodde faktiskt för några ögonblick att någon hade tagit honom eftersom det tog så lång tid innan vi hittade honom… Xplora-klockan fanns ju inte då, men hade han haft en sådan på sig hade vi hittat honom direkt, säger han.

Det började med varje förälders mardröm – men slutade både lyckligt och med en innovativ idé som snabbt blev en succé.

Sten Kirkbak hade ätit på en restaurang i ett köpcenter i Trondheim tillsammans med sin förstfödde då 4-årige son och en vän. Utanför kom de dock på att sonen glömt sin mössa varpå Sten gick in på restaurangen för att hämta den, i tron om att sonen väntade med vännen utanför medan vännen trodde att sonen följde med tillbaka in.
I stället var sonen borta, ett febrilt letande inleddes och plötsligt ökade stressen för varje andetag.

– Jag trodde först att han var någonstans nära, men sedan gick 6-7 minuter och då började oron komma. Han är faktiskt borta! Det kändes dramatiskt och jag sprang runt hela köpcentret. Till sist tog jag en runda ut på parkeringen och hittade honom där. Han tänkte mer logiskt än jag, för han försökte hitta vår bil och på den vägen också mig, säger Sten Kirkbak och fortsätter:

– Men han var borta i nästan 30 minuter och det satte sina spår. Jag trodde faktiskt för några ögonblick att någon hade tagit honom eftersom det tog så lång tid innan vi hittade honom.

Sten Kirkbak
Xploras vd och grundare Sten Kirkbak. Foto: Jarle Hagen

Upptäck Xplora – som ger trygghet till barn och föräldrar i en osäker värld
Se vilken modell som passar dig bäst här

Sådde fröet till Xplora

För någon som arbetat länge inom både telekom- och tech-sektorn var det dock spår som också ledde honom vidare. För sammantaget var det en mardröm som fick honom att förvalta hela upplevelsen och så fröet till det som i dag är Xploras prisbelönta smartklockor för barn. En klocka som hade fått Sten Kirkbak att hitta sin son i det där köpcentret så gott som direkt.

– Jag började tänka på en mobiltelefon på handleden för att kombinera den med hela ”whereabout”-trenden. Att enkelt kunna nå sitt barn och att veta var det är. Många föräldrar vill kunna nå sina barn, men de vill också vänta med att ge dem en smartphone med allt vad det innebär med internet och sociala medier, säger Sten Kirkbak.

Vilket förstås har sina givna förklaringar.
Forskning visar nämligen att barn kan påverkas negativt av både sociala medier och internet och föräldrar uppmanas därför att avvakta med att presentera en smartphone för ett barn i ung ålder. Bland annat kryper ätstörningar, depression och låg självkänsla ner i åldrarna, något som är starkt kopplat till just sociala medier (1).

Pojke med Xplora på handleden - ger stor trygghet till barn och föräldrar
Xploras smartklockor saknar internet och sociala medier och är anpassade för barn mellan 4 och 12 år.

Låt barn vara barn!
Köp din Xplora-klocka direkt här

Saknar både internet och sociala medier

Därför fokuserar Xploras smartklockor på det som är viktigast. Att vara en smidig hållbar mobiltelefon helt anpassad för barn mellan 4 och 12 år – utan internet och sociala medier. Barnen kan leka fritt och ringa eller messa sina föräldrar – och föräldrar kan genom GPS-funktionen samtidigt alltid ha koll på var barnen är, vilket ger en stor trygghet till barn och föräldrar.

Xploras smartklockor har alltså alla väsentliga funktioner som en mobiltelefon har – som att kunna ringa, ta emot samtal och skicka meddelanden – samtidigt som den ytterligare är anpassad för just de unga barnens och föräldrarnas behov.

Klockorna är tåliga och sitter tryggt runt handleden och är därmed mycket svårare att tappa bort än en vanlig mobiltelefon. De är gjorda så att barnen kan behålla den fria lekens fina möjligheter och så att föräldrarna kan behålla sitt lugn. Ett lugn som givetvis är extra skönt att känna när dagarna nu blir kortare och kvällarna mörkare.

– Via vår app kan man som förälder hela tiden se var barnet är. Man kan också ställa in vilka exakta nummer som kan ringa till en klocka och sätta upp trygga zoner… Vår idé vilar egentligen på tre ben. Telefoni och därmed bekvämlighet. Säkerhet och trygghet till barn bidrar till sinnesro för föräldrar. Samt aktivitet och därmed mindre skärmtid. Vi har väldigt säkra lösningar och vi ska vara bäst på alla de tre delarna, försäkrar Sten Kirkbak.

Släpp ungarna fria i vinter!
Här köper du din smarta Xplora-klocka

Xplora X6Play – trygghet till barn

Xplora XGO3 – för att skapa trygghet till barn och föräldrar

Skapar fysisk rörelse

Något mer än 1.2 miljoner sålda smartklockor världen över måste ses som ett tydligt tecken på att man är. Men så har Xplora hela tiden också legat i det digitala tidevarvets framkant, vilket det framgångsrika samarbetet med Sony Playstation också understryker.
Man vet helt enkelt hur man använder digital teknik för att frivilligt skapa analog fysisk rörelse hos barnen.

– Vi kopplade barnens aktiviteter på klockan till underhållning. Den fysiska aktivitetsnivån hos barnen ger dem lite kortfattat fördelar i olika spel. Barn gillar Ipads och datorer, men man kan också använda den teknologin för att premiera aktivitet och de barn som använder våra aktivitetsappar går i snitt 2 500 fler steg om dagen än de barn som inte gör det, säger Sten Kirkbak.

Hur funkar det?
– Har man inga aktivitetspoäng så får man tillgång till några få spel. Men har man i stället många poäng får ens karaktär fler spel och fördelar. Den blir starkare och det upplägget blev omedelbart väldigt populärt. Sedan byggde vi ett koncept där 1 000 steg ger dig ett Xplora-mynt som du sedan kan byta in mot en massa grejer.

– Som ringsignaler, bakgrundsbilder, fler applikationer… Våra auktioner är ett annat populärt inslag. Barnen kan buda på olika produkter som studsmattor, sparkcyklar, pysselböcker och mycket mer. Dessa produkter betalas med de mynt som barnen har tjänat genom sin rörelse.

Xploras smartklocka för barn – läs mer och se alla modeller

Barn som gungar
Barn som använder en Xplora-klocka rör sig mer än andra barn.

Kampanjen blev en succé

Kirkbak slår ut med armarna och ler. Sedan fortsätter han:
– Vi hade en helt fantastisk kampanj med Unicef! Barn vill hjälpa andra barn, så vi hade ett projekt där barnen skulle gå 4 miljarder steg tillsammans. Då skulle vi hjälpa 4 000 barn med rent vatten i ett år. Det fanns en virtuell vattenflaska i appen som långsamt fylldes ju närmare vi kom målet. Det blev en stor succé.

Hur viktigt är barns hälsa för Xplora?
– Väldigt viktigt! Att göra något fysisk till en spelutmaning funkar bra, och barn är nyfikna och hjälper gärna andra barn. Det är fantastiskt. Vårt främsta mål är att på ett tryggt sätt leda barn in i den digitala vardagen, och då är det bättre att börja med en Xplora-klocka än en smartphone som erbjuder en massa möjligheter som yngre barn faktiskt inte behöver.

Ja, det är helt enkelt en klocka som gör trygghet till en barnlek.

Köp din Xplora-klocka här
Läs mer och se alla modeller

(1): https://www.forskning.se/2022/10/11/sociala-medier-unga-halsa#