Skogsaktiviteter för hela familjen

Skogen är en gratis aktivitet som gör så mycket för kroppen och knoppen och som verkligen är en avstressande värld. Forskning visar att barn som vistas i naturen blir mer måna om naturen i vuxen ålder och spenderar mer tid i skogen som vuxna. Vi måste ta hand om naturen, och för att göra det måste vi lära känna den.

Här har vi samlat lite tips på aktiviteter som ni kan göra i skogen tillsammans:

Aktiviteter

1. Djur av kottar

Samla kottar och pinnar och barr och gör ert egna zoo av kottar. Ta hem era alster och fortsätt hemma med att måla och limma de.

2. Trädbingo

Trädbingo är en rolig utomhuslek för barn. Av erfarenhet vet jag också att avleda med lek medan man går mycket och långt gör att barn inte tänker på att det är lika jobbigt att traska runt i skogen. Är man många kan man dela upp barnen i lag och låta dem tävla mot varandra. Det gäller att hitta sakerna på bingoplattan i naturen och kryssa i rätt ruta. När man har hittat alla saker i en rad ropar man ”Bingo!”.
Skriv gärna ut och ta med denna på turen!

3. Måla med naturen

Måla med det du hittar i naturen- blad, bär, blommor- ja vad som helst. Hur mycket färger kan du hitta i skogen? Skriv gärna ut och ta med denna på turen!

 
4. Djurcharader

Ta en paus i skogsvandringen och lek charader och gissa på de djur som finns i skogen.
Hur låter egentligen en älg eller en grävling?

 

Xplora är också en perfekt klocka att bära på skogspromenader. Genom att samla steg i stegräknaren kan barnet sedan belönas med Xplora-mynt som de kan använda i butiken.

 

 

5. Picknick

Finns det något godare än att äta ute i naturen? Sätta sig på en stubbe eller en liten sten och bara njuta, underbart. Glöm inte att plocka med er ev skräp efteråt!

6. Titta på fåglar

Ta med en fågelbok eller ladda ner en fågelapp med ljud så kan du öva på att känna igen fåglarnas kvitter. Glöm inte kikaren!

7. Krama träd

Detta må låta konstigt och flummigt men faktiskt mår både vi människor och träden bra av det. Träd utsöndrar fytoncider för att skydda sig från bakterier, insekter och svamp. Det är också en del av kommunikationen mellan träden, dvs sättet hur de pratar med varandra. När träd blir kramat tror de att de blir attackerade och utsöndrar då fytoncider. Dessa ämnen stärker vårt immunförsvar. Sen vet vi ju också att beröring i sig har en positiv effekt på vår hjärna och vårt välmående. Så hitta ditt favoritträd i skogen och gå på kramfest!

AktiviteterVisste du att Xplora har blivit utsedd till bästa GPS-klockan för barn i ett flertal tester? Kika in de nedan!