13 roliga familjelekar – bli inspirerad!

Har du idétorka när det kommer till saker att göra med familjen? Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig med 13 roliga familjelekar som är perfekta för både inomhus- och utomhusaktiviteter!

Färgpromenad med äggkartong 🌈

Måla varje fack i en äggkartong med olika färger och ge dig ut i naturen. Här ska deltagarna leta efter föremål i naturen som matchar färgerna i äggkartongen. Det är en enkel och rolig aktivitet som passar både för barn och vuxna och som kan utföras var som helst där det finns en mångfald av färger att upptäcka.

Fantastisk Kropp (vår favorit!) 💜

Fantastisk Kropp är den perfekta familjeleken – leken går ut på att deltagarna gemensamt skapar en tecknad figur utan att se hela bilden. Resultatet brukar vara en humoristisk och fantasifull figur där varje familjemedlem har bidragit till den gemensamma konstverket. Detta är en familjelek som främjar samarbete och kreativitet bland familjemedlemmarna.

Skattjakt 🏆

Arrangera en skattjakt där barnen måste följa ledtrådar för att hitta gömda “skatter” runt om i hemmet eller trädgården. Anpassa svårighetsgraden efter barnens ålder och låt dem samarbeta för att lösa ledtrådarna och hitta skatten.

Mim-tävling 🐷

En av de roligaste familjelekarna – dela upp familjen i lag och låt varje lag turas om att agera olika djur, karaktärer eller handlingar utan att säga några ord. Det andra laget måste gissa vad som mimes. Detta är en rolig och interaktiv lek som får alla att skratta.

Ballongdans 🎈

Fyll upp ballonger och släpp ut dem på golvet. Spela musik och låt barnen dansa runt ballongerna. När musiken stannar måste varje barn snabbt sätta sig på en ballong. Den som inte får plats eller tappar sin ballong är ute. Fortsätt tills det bara är en vinnare kvar.

Bygg en historia 📝

Sätt er i en ring och börja en historia med en mening. Låt varje person i tur och ordning lägga till en mening för att bygga upp en gemensam berättelse. Detta kan vara både roligt och kreativt samtidigt som det främjar samarbete och fantasi.

Minnesutmaning ✨

Lägg ut olika föremål på ett bord i cirka 1 minut och låt alla titta noga. Sedan täcker ni över föremålen eller tar bort dem och ser vem som kan komma ihåg flest saker. Detta är en bra övning för observation och minne samtidigt som det är underhållande.

Djur-gissningslek 🦖

Skriv namnen på olika djur på små lappar och placera dem i en hatt eller en låda. Ett barn plockar upp en lapp och beskriver djuret utan att säga dess namn medan de andra försöker gissa vilket djur det är. Detta är en rolig och lärorik aktivitet som också hjälper barnen att utveckla sina beskrivande färdigheter.

Pappersflygplan-tävling ✈️

Ge varje barn ett pappersark och hjälp dem att skapa sina egna pappersflygplan. När flygplanen är klara, ha en tävling för att se vars flygplan kan flyga längst, högst eller mest exakt. Detta är en rolig och kreativ aktivitet som också främjar problemlösning.

Picknick-äventyr 🍱

Ha en inomhus- eller utomhuspicknick där ni tillsammans packar mat och äter tillsammans. Efteråt kan ni ha olika aktiviteter som att berätta historier, sjunga sånger eller leka traditionella picknickspel som sack race eller kubb.

Gissa Teckningen ✍️

En person ritar en enkel bild eller figur utan att avslöja vad det är. De andra familjemedlemmarna försöker gissa vad det är genom att ställa frågor. Den som gissar rätt får nästa tur att rita.

Bokstavsbingo 🔡

Skapa bingobrickor med olika bokstäver. Läs upp ord och låt barnen markera bokstäverna på sina brickor. Den som först får en rad, kolumn eller diagonal vinner. Det är en kul och lärorik lek för att öva på bokstäver och ord.

Magisk Hatt 🎩

Använd en vanlig hatt och låt varje familjemedlem plocka upp ett slumpmässigt föremål från hattens innehåll. Sedan måste de improvisera och berätta en kort historia eller skapa en sång baserad på det föremål de valt.

Hoppas du hittar många roliga familjelekar och att dessa aktiviteter skapar mycket skratt! Dela gärna med er på sociala medier och lycka till!

Läs mer om Xploras smartklockor för barn

Följ oss gärna på Instagram!