När är det dags för ditt barn att få en smartphone?

Räck upp handen den som kräver en förändring!

Läs mer om fördelarna med Xplora Smartwatch – klockan som är smartare än en smartphone och som även fungerar som en telefon.

Räck upp handen den som vågar vara först! Räck upp handen den som vågar stå upp, säga nej och ställa frågor. Räck upp handen den som törs kritisera de andra föräldrarna i klassen. Räck upp handen den som vågar kräva en förändring!

FÖR VI BEHÖVER DIG!

När vi föräldrarna växte upp vägde mobiltelefonen flera kilo och vi var tvungna att bära den i ett tjockt band över axlarna. Det fungerade precis som en vanlig hemtelefon, men det var dyrt att ringa. Då var det få som ägde en och det var väldigt speciella situationer då man behövde den. Så är det inte längre. 97% av alla barn mellan 9 och 16 år har deras egna smartphone. Vet vi verkligen vad vi gör?

Det finns inga regler. Inga referensramar. Vi har inga jämförbara produkter eller liknande situationer i vardagen. Vi vet inte hur det ska gå eller hur vi kommer att relatera till det. Och kanske är vi naiva. Vi bidrar till trycket i en blandning av rädsla och osäkerhet. Vi säger att vi hellre väntar lite, men det vi väntar inte. Tar vi föräldraansvaret seriöst när våra barn får en smartphone vid 7 års åldern?

Smartphones är inte gjorda för barn.

En smartphone är en dator. En dator som ger full tillgång till allting på internet. Porr, våld, webmobbing, kommentarsfält. Det hjälper inte att blockera Pornhub när Paradise hotell finns på YouTube! Innehåll som inte är lämpligt för vår minsta kommer att finnas tillgängligt med några små knapptryckningar, men endast 35% av alla Svenska föräldrar säger att de är rädda att deras barn kommer att utsättas för detta. 35%! Vad tycker de återstående 65%?

Tror vi att våra barn inte är intresserade? Att de inte hittar vad som är olämpligt? Tror vi verkligen att nyfikenhet inte kommer att dra dem mot vad som inte står helt i nattens ljus som mardrömmar runt en tänd lampa? 

Räck upp handen!

Vi måste våga ställa frågor om detta. Vi måste ta ansvar och fråga oss själva om smartphones är nyttiga för våra barn. Tekniken är här och våra barn växer upp med en teknisk inverkan och förståelse som vi aldrig sett tidigare. Men det betyder inte att allt som är tillgängligt är också lämpligt. Vi behöver en diskussion om barnens mobiltelefonanvändning. Vi måste lyfta detta på dagordningen och diskutera det högt. Vi måste säkert styra våra barn till det tekniska livet för både unga och gamla.

Någon måste snart lyfta sina händer och säga att en smartphone inte är avsedd för barn. Någon måste prata och säga att ingen i skolåldern verkligen behöver en super-avancerad telefon för flera tusen kronor. Någon måste sätta ner foten och ta ansvar för vad vi ger som föräldrar.

Låt barnen vara barn. Låt dem ägna mera tid utomhus istället framför en datorskärm. Det fick vi.