Skydda ditt barn från internet och sociala medier

Det råder delade åsikter kring att ge en mobiltelefon till barn i tidig ålder. Det pratas mycket om sociala mediers påverkan samt internets hav av olämpligt innehåll som barn exponeras för – trots att dom inte är mogna för det. Att presentera en mobiltelefon till barn med internet och sociala medier är något de flesta föräldrar tycker känns obehagligt. Och den känslan är väl grundad.

Otäck fakta kring sociala medier och internet

Alla vill vi ha kontakt med barnen under dagen för att enkelt kunna kolla status. Men när ett barn presenteras för en mobiltelefon öppnas inte bara möjligheten upp för dig som förälder att ringa och skicka SMS. Du öppnar även upp en helt ny värld för barnet där barnet kan komma i kontakt med vem som helst och exponeras för vad som helst. Som förälder tror man kunna styra barnet att kolla på “rätt saker”, men det dröjer inte länge innan barnet exponeras för annat – oavsett om hen vill det eller inte.

I en dokumentär från SVT “Priset vi betalar” tar dom specifikt upp detta problem. Dom skapar ett fakekonto på TikTok och börjar scrolla i flödet. Efter 3 minuter dyker en film om hårstyling upp. Algoritmen känner av att kontot stannar upp och visar intresse för videon och bara inom loppet av några minuter visas därför fler videos för användaren i samma kategori såsom makeup och skönhetstips. Efter 8 minuter visas videos där personer injiceras i läppar, kinder mm. Och efter ynka 20 minuter visas plastikoperationer av olika områden. Därefter består 1/3 av flödet av endast plastikoperationer.

Forskning visar: Tidig kroppsfixering och depression vid användning av sociala medier

Som vuxen kan man – i flesta fall – hantera, sålla och filtrera det som exponeras för en. Men det kan inte barn. Barn vet inte att majoriteten av det som postas på sociala medier är förvrängt och filtrerat. Det spelar ingen roll hur många gånger du som förälder säger att det inte är äkta – barn är inte förmögna att tänka som vi vuxna. Sociala medier och dess innehåll blir en verklighet. Hur tror du egentligen detta påverkar våra barn och deras självkänsla? Som barn ska man inte behöva tänka på skönhetstips, kroppsideal och plastikoperationer. Barn ska få vara barn så länge som det går.

Nyligen sammanställde Lisa Thorell, docent vid Karolinska Institutet en forskningsöversikt över området tillsammans med Sissela Nutley, forskare vid Karolinska Institutet. Forskningen tyder på att ätstörningar, depression och låg självkänsla kryper ner i åldrarna – som är starkt kopplat till sociala medier. “Det finns en otrolig kroppsfixering jättetidigt i åldrarna som påverkar hur man mår av sociala medier. Att titta på bilder innehållande skönhetsideal i sociala medier leder till mer negativa känslor kring sin egen kropp, fler ätstörda beteenden och lägre självkänsla” lyfter Lisa Thornell. Läs mer om forskningen här.

Skydda ditt barn genom bättre alternativ

Samhället är inte tryggt och vi förstår att man som förälder vill – trots sociala mediers och internets baksida – hålla kontakt med sitt barn. Som förälder tvingas man att väga för- och nackdelar med en mobiltelefon. Och ofta väger det tyngre att kunna ha en direktlänk till barnet – det förstår vi. Men du behöver egentligen inte tumma på något av delarna. Det finns ett bättre alternativ för dig som, likt vi, känner en stark oro för den växande trenden att ge mobiltelefon till barn i en för ung ålder.

Mobiltelefon till barn

Mobiltelefon fullt anpassad till barn

Våra mobilklockor för barn är speciellt anpassade för barn i åldrarna 4 till 12 år. Vi har valt att utesluta internet och sociala medier i våra klockor för att istället fokusera på vad som är viktigt – att du som förälder kan hålla kontakt med barnet. Du har alltså alla väsentliga funktioner som en mobiltelefon har såsom att kunna ringa, ta emot samtal och skicka meddelanden – men vi har anpassat den ännu mer till barn och föräldrar.

Du får även:

  • Tillgång till vår föräldra-app där du kan:
    – Ställa in vem eller vilka som får kontakta till barn med upp till 50 kontakter
    – Se vart ditt barn befinner sig i realtid via klockans GPS
    – Ställa in ett sk. “Skolläge” när barnet är i skolan. När skolläget är på fungerar Xplora uteslutande som en klocka och stör därför inte i klassrummet
    – Ställa in sk. “Trygga zoner” där du som förälder ställer in platser/ställen barnet ofta besöker såsom exempelvis skola. Du får en notis när barnet går in eller ur en sådan zon
  • Kamera – bilder kan tas med klockan, men sparas endast i klockan och kan skickas till de förinställda kontakter. Det är således ingen risk för bilddelning via sociala medier eller internet

Till skillnad från en mobiltelefon sitter Xplora stadigt på barnets arm, vilket minimerar risken för stöld eller förlust. När barnet har händerna fria uppmuntras barnet till lek och rörelse.

Mobiltelefon till barn – X6Play med GPS

Vårt tips – avvakta med en mobiltelefon till barn!

Vi på Xplora är inte emot den teknologiska utvecklingen – vi är snarare eniga om att det finns många fördelar med den! Men vi tycker att man som förälder bör vänta med att presentera en mobiltelefon till barn. Internet och sociala medier kommer med en del risker som vi är övertygade om att ett äldre barn/ungdom kan hantera det bättre än ett mindre barn.

I hela barnets liv har du säkerligen anpassat all inhandling till barnet såsom barnmat, barnstol, barntandkräm, barnvagn, barnsäng mm. Varför inte anpassa tekniken också?

 

 

Mobiltelefon till barn – Xplora är en trygg introduktion till den digitala världen