Mobil till ditt barn? Här är nya XPLORA 4 som imponerar

Debatten om användandet av smartphones för barn är pågående och många pekar på en kausalitet med flera negativa hälsoeffekter. Det gör mobilklockan XPLORA 4 till en attraktiv pryl bland barnfamiljer. Här berättar Martin Lossman, föreläsare inom fysisk aktivitet och rörelse och hälsa för inlärning, varför du borde välja mobilklockan framför en smartphone.

45 000. Så många familjer runtom i Norden har en mobilklocka signerad IOT-företaget XPLORA. Mobilklockan är, till skillnad från smartphones, helt fri från spel, sociala medier och internet. Enligt Martin Lossman, föreläsare inom fysisk aktivitet och rörelse och hälsa för inlärning, är fördelarna flera med att bromsa introduktionen till smartphones.

– Den mest alarmerande med smartphones är att sociala interaktioner försvinner. Dels mellan barn och barn men även mellan barn och vuxna. Det bidrar också till ett ökat stillasittande och gör att barn riskerar att bli mobbade 24/7.

XPLORA 4, den senaste modellen i XPLORA-familjen, har flera spännande och inte minst viktiga funktioner. Ditt barn kan bland annat fotografera och filma, välja bakgrundsbild och ringsignal, dessutom har den en SOS-knapp och är vattentät.

Vill du köpa XPLORA 4? Här hittar du den

Belöning med virtuella slantar
Mobilklockan har även en stegräknare som med GOPLAY, världens första O2O- aktivitetsplattform, uppmuntrar till lek och rörelse. Stegräknaren räknar barnets steg och varje steg ger XPLORA-mynt som kan användas för att köpa produkter i en GOPLAY-butik.

– Det finns flera studier som tittat på barn som fått sitta still i tre timmar. Där ser man att kärlen inte svarar på samma sätt jämfört med barn som rör på sig. Kärlen tappar sin elasticitet och det har man även sett bland överviktiga barn och barn med diabetes. Så man kan redan nu säga att ett stillasittande ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet, säger Martin Lossman.

XPLORA-mynten kan även användas för att spela spel – och spelmöjligheterna är inte vilka som helst. XPLORA har nämligen ingått ett samarbete med speljättar som Playstation, Disney och Pixar.

– Min son har en och han älskar stegräknaren. Den triggar ofta honom att jobba upp antalet steg, berättar Martin Lossman.

Läs mer om den smarta GOPLAY-funktionen här

Att XPLORA vill minska skärmtid och stillasittande bland barn är tydligt. Det var även grunden till det partnerskap man ingick 2019 med Nordens största och mest besökta leklandskedja; Leos Lekland.

– Vi har ett gemensamt mål och det är att minimera skärmtiden för barn och få fler barn att röra på sig. Genom att kombinera vår produkt som är fri från internet och sociala medier samt Leo´s anläggningar så tar vi ett stort kliv i rätt riktning, säger Johan Lindquist, Sverigechef XPLORA.

Enkelt för den minsta
Bortom flera hälsofördelar för barnet ger klockan dig som förälder en trygghet eftersom du kan begränsa vem barnet kan vara i kontakt med. Du lägger nämligen enkelt in upp till 20 kontakter som barnet kan ringa och skicka meddelanden till.

– Det är ett bra sätt för att veta vem barnet är i kontakt med. Via en chattfunktion kan även det minsta barnet kommunicera med ikoner och färdiga korta fraser, säger Johan.

SONY DSC

Skapa trygghetszoner
Tryggheten sträcker sig vidare till den Föräldra-app du får tillgång till – där du kan se var ditt barn befinner sig.

– I appen kan du se var ditt barn är någonstans. Du kan också välja en trygghetszon och om barnet rör sig in och ut ur trygghetszonen får du ett meddelande. Det är många som tycker att det är tryggt, säger Johan Lindquist.

Det är något Martin Lossman menar minskar den klassiska föräldraoron.

– I dag har vi föräldrar ofta en oro över hur våra barn mår och att de kommer till och från skolan på ett säkert sätt. Vi vill kunna nå våra barn och barnen vill nå oss.

KÖP DIN XPLORA 4 HÄR
LÄS ORGINAL ARTIKELN HÄR

Artikeln är skriven av Story Media