Hjälpmedel för barn med särskilda behov

Xplora-användare Asgeir och hans son Sander, fjorton år, bor ute på Sørumsand, i Norge. Sander har en förståndsnedsättning vilket innebär att hans mentala utvecklingsnivå motsvarar ett barn på fem till åtta år. Sedan Xplora kom in i hans liv har han kunnat öva på att bli mer självständig. Hans vardag har blivit roligare, mer fri och enklare! Pappa Asgeir tycker att Xplora är ett bra hjälpmedel för barn med särskilda behov.

“Sander är fjorton år gammal med utvecklingsstörningar som innebär att hans mentala utvecklingsnivå motsvarar ett barn på fem till åtta år. Därför behöver han specialtjänster och uppföljning. Xplora är så enkelt att vem som helst kan använda den. För Sander är det perfekt eftersom det är så lätt att navigera och inte har så mycket att trycka på som en smartphone” säger pappa Asgeir.

Xplora – bra hjälpmedel för barn med särskilda behov

Användarvänlig klocka med stora & tydliga symboler

Som förälder kan du enkelt själv ställa in vilka som får kontakta barnet – vilket har varit en fördel för Sander. Han kan inte läsa, men han har ett mycket bra minne, så han känner igen sina kontakter genom bilder och skrivstil. Han kan bland annat känna igen musiken han gillar på Spotify genom foton och minns stavningen av sina egna och nära kontaktnamn.

“Även om han inte kan läsa, kompenserar han på andra sätt. Han har ett mycket bra minne som hjälper honom att navigera till bland annat vem han vill ringa och vilken musik han gillar. Det är fantastiskt att ha några kontakter godkända i förhand så att han kommer fram till rätt person” säger Asgeir.

Utmärkt hjälpmedel för barn med särskilda behov

“Som de flesta tonåringar vill Sander också vara sin egen chef, ta mer ansvar och känna sig mer som andra. Då är Xplora ett bra verktyg för denna utveckling eftersom han kan ringa och ha egna möten, han kan gå längre bort från oss när vi är ute på grund av GPS och han får ett slags tidsperspektiv” säger Asgeir.

Sander är mest hemma hos sina föräldrar, men han är mycket förtjust i skotrar, som han tillbringar mycket tid på fältet med. Då gillar han att kunna distansera sig lite från sina föräldrar, vilket går bra när föräldrarna kan följa honom i klockans GPS. Om han skulle komma ur sikte. Han har också två uppsättningar morföräldrar som han ofta är med. Trots att han inte är tillräckligt självsäker på att åka dit ensam än, tycker han att det är coolt att kunna ringa och boka tid och prata med dom själv. Då får han vara en del av planeringen och de beslut som tas.

“Det är stoltheten över att själv kunna hantera saker som blir en slags milstolpe. Mor-och farföräldrarna bor inte så långt borta och Xplora kan göra det möjligt för honom att åka dit ensam på lång sikt. Han kommer ihåg vissa tider, men för att lära sig tiden måste han ha en aktiv relation med den. Kontinuitet och motion är mycket viktigt för barn med mental retardation. Han går på specialskola, och det är väldigt coolt att ha en Xplora-klocka där. Nu har han ett tidsperspektiv som han inte kan ringa under skoltiden eller mitt på arbetsdagen” fortsätter Asgeir.

Sander gillar också att ha kontakt med sin syster som har flyttat in i sin egen lägenhet. Hon hämtar honom också i skolan ibland. Han tycker att det är väldigt häftigt att ringa hem och säga att han har hämtats och är på väg hem.

Stegräknare och GPS ökar aktivitetsnivån

Stegräknaren har också varit ovärderlig för att mäta Sanders aktivitetsnivå. Många barn med psykisk utvecklingsstörning kan bli mycket passiva, så det är viktigt för dem att kunna titta på Sanders dagliga aktivitet, berättar Asgeir.

“Det ger oss en bra överblick över hur aktiv han är under dagen, och också möjligheten att sätta mål för hur mycket aktivitet som kan uppnås för honom i framtiden.” fortsätter han.

Med GPS kan han gå och leka med sin skoter mer fritt, vilket ger honom ökad motivation och självständighet. Med en teknisk produkt är det aldrig 100% säkert, men det ger en bra indikation på var Sander är om han skulle komma bort.

“Det ger honom mer frihet inom en säker ram. Vi använder den inte för att övervaka honom utan för att få möjlighet att göra det om det behövs. Han springer aldrig iväg, men jag tror att för dem som kämpar med detta är Xplora en mycket trevlig sak. Det är inte alltid exakt, men ger dig en bra indikation på var barnet är” säger Asgeir.

Asgeir rekommenderar Xplora till alla föräldrar

Det är ett oerhört bra hjälpmedel för barn med särskilda behov. Men oavsett om du har barn med eller utan särskilda behov, är Xplora en användarvänlig produkt som är lätt att navigera för alla. Klockan har endast de nödvändiga funktioner ett barn behöver. Detta gör mobilklockan särskilt användarvänlig för barn med extraordinära behov.

“Jag tycker verkligen att det är ett bra hjälpmedel för barn med särskilda behov. Rutiner är nyckeln till vardagen för sådana barn och Xplora hjälper oss att skapa några pusselbitar för att öka Sanders självständighet. Vi är mycket nöjda med Xplora” avslutar Asgeir.

Du kan också köpa din Xplora hos våra återförsäljare som bland annat Elgiganten och Kjell & Company också!