4 värdefulla tips för ensamtid i höst

En lång och härlig sommar är över, och hösten har redan meddelat sin ankomst på flera ställen.

I många familjer förändras vardagen och mycket händer när barnen börjar skolan efter sommarlovet. Den klassiska tidspressen är en välbekant klyscha, men ändå lika sann och närvarande för de flesta barnfamiljer. Vart tar tiden vägen? “Herregud, klockan är 22 och jag satte mig för första gången nu”, – är förmodligen inte ett så okänt uttalande för många av er. Vi föräldrar på Xplora kan skriva under på detta.

Ordet trött är ofta lite tabu; man ska på något sätt inte säga att man är trött. Och i sociala medier är det enkelt att jämföra sig med perfekta bilder på till synes “vanliga” familjevardagar. Man kan bli trött på att vara väldigt positiv, säga ja till allt, inte sätta gränser och vara tillgänglig för stora delar av dagen, och allt annat som följer med att skaffa barn. (Och ja, vi älskar det, men vi kan definitivt tröttna på det ibland).

Att hämta och lämna till och från skolan/förskolan är ofta ett kapitel i sig, sedan finns det någon som är törstig, någon som är hungrig, någon som behöver tröst, någon som ska på toa, någon som ska på fotbollsträning, någon som ska på födelsedagskalas, någon som behöver hjälp med läxor, någon som ska visa dig något för första gången, någon som fastnat – bland många andra saker som händer hela dagen. Ja, och sedan var det jobb, matlagning, städa städa städa, kanske klämma in lite dammsugning. Och min Gud; läggningen! De kända läggningarna .. Säg inget mer!

Och allt detta har vi mer eller mindre gått med på genom att bli föräldrar. Vi älskar det. Och vi kan också behöva något annat än att vara föräldrar då och då; dags att bara vara “mig själv”. Barn har det bäst med föräldrar som inte är särskilt trötta och (lite!) utvilade och har det bra med sig själva. Det är skönt att kunna vara något mer och annorlunda än “bara” mamma och pappa.

Det är viktigt att ta sig tid för att kunna vara “bara” du, utan att någon kräver något av dig hela tiden, som barn gör – och i stor utsträckning borde göra, beroende på ålder och mognad. Du måste också ta hand om dig själv, ha lite ensamtid. Även om det också kan kännas som en annan sak på att-göra-listan. Men även om dagarna är hektiska, och det finns en sak till på listan som du “måste” göra, har vi fördelen av att se till att ta en paus då och då.

80% av föräldrarna prioriterar sällan ensamtid

På Instagram frågade vi våra följare om de är bra på att prioritera sig själva ibland och njuta av ensamtid. Drygt 80% svarade nej på den frågan. Med tanke på det betydelsefulla och värdefulla arbete som föräldrar gör är svaret oroande. I en hektisk dag som förälder till små barn har, är det lätt att glömma att avsätta tid för sig själv. Så sätt barn, man/fru och resten av världen på paus nu i höst och ta några minuter bara för dig själv. Ensamtid kan vi alla behöva mer av. Det bidrar utan tvekan till hela familjens välbefinnande.

Är ditt barn beroende av skärmtid? Såhär går du tillväga!

Xplora stöder barnets självständighet.

Att hantera alla aktiviteter i en familj är en utmaning för de flesta. Med Xplora kan barnet alltid nå sina föräldrar, och de vet var barnet är med den unika GPS-funktionen. I förälderappen meddelas föräldrar på sin smartphone om när barnet kommer in i eller lämnar en zon som t.ex. skola eller hem.

Detta ger en bra grund för att släppa barnen och ge dem den självständighet de behöver och kanske vill ha. Då blir det också lättare att njuta av ensamtid med gott samvete.

Vad gör du när du får en stund för dig själv?

Din ensamtid kanske inte passar in i ditt hektiska liv. Ibland kan ett avbrott från rutiner bli en stressfaktor i sig. Välj ett tillfälle när du tror att du kommer att uppskatta det mest. En stund för dig själv betyder inte nödvändigtvis lyxiga spa-dagar och provsmakningar på menymiddagar. Även små stunder är meningsfulla och ökar välbefinnande och lycka. Vi frågade våra följare vad de tycker är det bästa att göra under deras ensamtid. Svaren innehöll ett antal saker, som också visar hur individuellt behovet av fritid är.

Nedan följer några svar från våra följare:

 • Gå på toaletten ensam 😅
 • Sova
 • Ringa en vän
 • Gå till frisören eller gör något annat för mig själv
 • Träna
 • Meditera eller yoga
 • Lyssna på en podcast eller ljudbok
 • Läsa en bok
 • Titta på en film eller serie
 • Lyssna på musik och fuldansa
 • Ta en lång promenad
 • Bada badkar och dricka rosé 🤣
 • Eller helt enkelt göra ingenting!

Fyra värdefulla tips för mer ensamtid i höst

1. Täck dina egna behov

Kvalitetstid utan barnet är lika viktigt som kvalitetstid med barnet, även om tiden är betydligt mindre. Men vad innebär sådana stunder?

Det kan vara att läsa en bok, träna, se en film eller gå en promenad; allt som får dig att slappna av och som ger dig möjlighet att ta dig tillbaka och faktiskt njuta av din ensamtid.

Även om du har barn betyder det inte att dina egna behov försvinner. Tillbringa minst några timmar varje vecka med att göra något du gillar!

2. Be om hjälp

De flesta föräldrar upplever ständigt nya utmaningar. Att stå ensam om detta kan kännas överväldigande.

Be familj, vänner eller grannar om hjälp. Externt stöd och lättnad ger dig andrum och gör anpassningen till familjelivet lite mindre stressande – om du har möjlighet att göra det, då det inte är alla som har det. Se det som ett privilegium om du har någon i din närhet som kan ställa upp, det är så lätt att ta detta för givet, men också lätt att glömma att dra nytta av de möjligheter du har.

3. Var med din partner

Även om du har haft en familjeökning är det viktigt att avsätta tid för dig och din partner – ensamma. Skaffa barnvakt och gör något tillsammans, bara ni två, oavsett om det är en god middag, en film eller en lång promenad. Relationen behöver vård, även om ni har barn tillsammans. Om du inte har en partner är det minst lika viktigt att prioritera andra nära relationer. Vi vet att detta har mycket att säga för vårt välbefinnande och vår hälsa.

4. Ha ensamtid med gott samvete – välj att tro att barnen mår bra!

För många kan det vara blandade känslor att lämna barn för en dag eller kväll. Vissa tycker att det är trevligt, medan andra tycker att det är svårt. Det är här Xplora kommer till undsättning – om du har ett tillräckligt stort barn som kan vara ensam hemma en liten stund. Du kan enkelt hålla kontakten med barnet och barnet själv känner sig trygg när hen vet att du bara är ett knapptryck bort. Nu kan du njuta av dig själv på en helt ny nivå. Många barn tycker till och med att det är riktigt häftigt att vara ensam hemma.

Och barn, som vi vuxna, behöver ensamtid – som växer med åldern. Här är det naturligtvis viktigt att titta på barnets mognad i förhållande till att vara ensam hemma. Vissa föräldrar väljer att börja gå till affären ensamma utan barnet/barnen, – bara en shoppingtur ensam kan upplevas som en spa-vistelse ibland! och ofta behöver du inte mycket tid, det handlar om de små luckorna du kan använda i vardagen. Hitta dem – och använd dem väl!

Vi utmanar dig!

Vi hoppas att du blev inspirerad till att prioritera tid för dig själv ibland – och att du kan känna att du inte är ensam om att uppleva vardagen både trevlig, men också krävande ❤️

Läs mer om våra smartklockor

X6Play bäst i test