Mobil till barn? Tänk om!

Funderar du på mobil till barn? Läs detta först!

Det är många föräldrar som dividerar med sig själva hur man bör tänka när det kommer till att ge en mobil till sitt barn eller inte. Som förälder vill man kunna hålla kontakt med sitt barn om barnet ska iväg på egna turer. Rädslan över att något ska hända tar över rädslan över att barnet tar skada av vad en mobiltelefon faktiskt kan göra. Och av den anledningen väljer föräldern istället att köpa en mobiltelefon till sitt barn.

Vi får in så otroligt många kommentarer kring detta. Det är nämligen så att många föräldrar vet inte att det finns ett mellanting mellan att ha en mobiltelefon och inte – och av den anledningen väljer därför många föräldrar att köpa mobil till barn.

Önskar du en barnanpassad mobil till barn? Läs mer om X6Play!

Xplora är mellantinget att ha en mobil till barn och inte

Vi jobbar hårt med att göra vår röst hörd och visa att vår produkt finns för föräldrar som går i tankarna att köpa en mobiltelefon till sitt barn. Vi vill uppmärksamma föräldrar på att det finns ett mellanting mellan att ha en mobiltelefon och inte – och det är Xplora.

I vår mobilklocka finner du alla väsentliga funktioner en mobiltelefon har såsom att ringa, chatta och skicka röstmeddelanden. Men vi har valt att addera samt utesluta funktioner för att göra mobilklockan fullt anpassad till barn. Nedan finner du funktioner vi valt att addera samt utesluta:

Enbart godkända kontakter

Du som förälder bestämmer helt vem barnet får kontakta och vem som får kontakta barnet. Ingen obehörig kan därför komma i kontakt med barnet.

GPS-funktion

Klockan har en inbyggs GPS där du som förälder kan se barnets position i realtid. 

Läs mer om hur GPS-funktioner hjälper funktionsnedsatta Sander i hans liv

Trygga Zoner

Du som förälder ställer in zoner som är trygga för barnet att vara på. En trygg zon kan exempelvis vara skolan eller lekparken. Du som förälder får sedan en notis när barnet går in eller ur en sådan zon.

SOS-funktion

Klockan är utrustad med en SOS-funktion som barnet kan aktivera genom att hålla in sidoknappen i 15 sekunder. När SOS-funktionen aktiveras meddelas de förinställda huvudkontakterna i klockan (oftast föräldrar) om att den aktiveras som i sin tur kan agera.

Läs mer om hur Xplora räddade 6-åring från tonårsmobbning

23 tips på hur du kan stärka barns självförtroende

De funktioner vi har valt att utesluta är följande:

Internet och sociala medier

Barn idag exponeras för så oerhört mycket olämpligt material via internet och sociala medier. I en brittisk studie som Porrfribarndom belyser så visar förstagångs-exponering av porr till 60% sker av misstag, det vill säga att barnen råkar komma in på porr genom t.ex. pop up annonser. En studie utförd på barn mellan 10-17 år visade att 66 % av dessa barn på ett eller annat sätt blivit ofrivilligt exponerade för porr online under det senaste året. Men många vittnar att detta även klättrat ner i åldrarna och att barn i lågstadiet exponerats för detta, vilket är mycket skrämmande.

Xploras vision är att låta barn vara barn så länge som det går. Tillsammans med andra faktorer såsom att internet och sociala medier också bidrar till ökad skärmtid så har vi valt att utesluta det helt i våra mobilklockor.

Vi vill ju givetvis att mobilklockan även ska vara rolig och personlig för barnet och har därför följande funktioner i klockan också:

Kamera

X6Play har en inbyggd 5MP-kamera och XGO3 har en 2MP-kamera, som barnet kan fotografera och filma med. Bilderna sparas i klockans fotoalbum så att barnet lätt kan gå tillbaka och titta på bilderna.

Stegräknare med aktivitetsplattform

Alla våra mobilklockor är utrustade med stegräknare och år 2019 introducerade vi vår egna aktivitetsplattform. Målet med aktivitetesplattformen är att motivera barn till att vara aktiva. Genom att samla steg i stegräknaren belönas barnet med Xplora-mynt som de sedan kan köpa fysiska produkter för i butiken – helt gratis. Denna funktion är väldigt populär och bidrar till mycket aktivitet! Detta är också ett smart sätt för barnet att lära sig sätta ett mål och jobba mot det för att nå sin belöning.

Dessutom har vi lanserat en premium version av plattformen där du får tillgång till exklusiva produkter i butiken, kunna delta i fler roliga äventyr, få tillgång till fler ringsignaler och bakgrunder (till X6Play) och hela GoLearn sektionen.

Läs mer om aktivitetsplattformen här

Mobil till barn? Tänk om! XPLORA

Som förälder letar man efter produkter till sitt barn som som bidrar till säkerhet eller barnets utveckling. Vi köper barnstol, barnleksaker och annat. Varför inte köpa barnteknik också? En mobiltelefon är inte anpassad för barn – med det är Xplora.

Köp din Xplora X6Play här