Vad är TikTok: En fulländad guide till föräldrar

I dagens digitala värld har sociala medieplattformar som TikTok blivit väsentliga delar av barns liv. Det är viktigt för föräldrar att förstå vad dessa plattformar handlar om och hur de kan rusta sina barn med verktygen de behöver för att navigera i sociala mediers värld. Vår TikTok-guide inleder en bloggserie där vi kommer att granska grundläggande funktioner, faror och möjligheter med de mest populära sociala medieplattformarna ur föräldrars perspektiv. Och kom ihåg: om du vill få föräldraguider direkt till din e-post, glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev!

TikTok i ett nötskal

Med sina korta videor och snabbt växande användarbas har TikTok fångat miljontals användares uppmärksamhet, från barn till vuxna. Men är TikTok en lämplig plats för barn? Vad borde föräldrar veta om den nuvarande mest populära sociala medieplattformen? Låt oss börja med grunderna.
TikTok är en social medieplattform som låter användare skapa, dela och upptäcka korta videor. Videorna varierar i längd från några sekunder till flera minuter och täcker ett brett spektrum av innehåll, inklusive mimning och dansvideor, komediskisser, nyheter och utbildningsmaterial, och mycket mer.

Åldersgränsen för TikTok är 13 år. TikTok övervakar användarnas ålder och förhindrar konton som antas vara under den rekommenderade åldersgränsen.

Användare kan logga in på TikTok med en e-postadress, telefonnummer eller tredjeparts konto som Facebook eller Instagram. Efter att ha skapat ett konto lär sig algoritmen snabbt att visa användaren videor baserat på deras intressen, och utforskningen kan börja.

Varför har TikTok blivit så populärt?

På grund av sitt beroendeframkallande videoformat, intressanta och snabbt föränderliga trender samt ett brett utbud av innehåll har TikTok snabbt blivit världens snabbast växande sociala medieplattform. TikToks algoritm är mer exakt än många konkurrerande plattformar: den snabbt identifierar användarnas intressen, till exempel genom hur länge de tittar på en video.

TikToks mål är att användare ska spendera så mycket tid som möjligt på plattformen. Av den anledningen har appens sökfunktioner förbättrats för att kunna konkurrera med sökmotorer.

Risker för barn

Integritet. Många individer och organisationer, inklusive den amerikanska regeringen, har uttryckt oro över verksamheten hos TikToks moderbolag, ByteDance. ByteDance är baserat i Kina och har misstänkts för att möjliggöra övervakning i andra länder. Studier om TikTok indikerar att dess integritetspolicy och dataskyddspraxis inte är betydligt sämre än andra sociala medieplattformar, vilket antyder att farhågor om övervakning kan vara överdrivna. Det bör dock noteras att företaget utövar kontroll över appens användare i Kina.

Vuxeninnehåll. TikTok, liksom många andra sociala medieplattformar, kan exponera barn för innehåll som kanske inte är lämpligt för unga målgrupper. Trots ansträngningar att filtrera bort uppenbart olämpligt material kan viss opassande innehåll fortfarande komma igenom. Till exempel kan barn stöta på videor med grovt språk, suggestiva eller sexualiserade bilder, våld, drog- eller alkoholbruk samt diskussioner om vuxna ämnen som relationer, mental hälsa eller politik. Efter början av Rysslands invasion av Ukraina 2022 sågs det på TikTok mycket påstått material om krigshandlingar.

Överdrivet precist algoritm. TikToks algoritm har visat sig snabbt identifiera användarnas potentiella psykiska hälsoproblem. Det innebär att en deprimerad person, till exempel, kan få allt mer depressivt innehåll, utan garantier för dess kvalitet.

Spridning av desinformation. Upp till 49% av 13-18-åringar betraktar TikTok som sin främsta nyhetskälla. Detta möjliggör snabb spridning av falska nyheter, propaganda och desinformation. Med stärkt artificiell intelligens är det lätt att skapa mycket autentiskt utseende bilder och videor, vilket gör det allt svårare att verifiera sanningshalten.

Online-predatorer. Liksom alla sociala medieplattformar kan barn på TikTok komma i kontakt med främlingar, farliga vuxna och bedrägerier.

Mobbning. Trakasserier och mobbning förekommer på TikTok, särskilt i kommentarsavsnitten.

Vad du kan göra om ditt barn använder TikTok

Integritetsinställningar: TikTok erbjuder olika integritetsinställningar som låter användare kontrollera vem som kan se deras videor, kommentera deras inlägg och interagera med dem på plattformen. Uppmuntra ditt barn att ställa in sitt konto som privat för att begränsa interaktionen med främlingar.

Innehållsfilter: TikTok erbjuder innehållsfilter som tillåter användare att begränsa vilken typ av innehåll de ser. Föräldrar kan hjälpa sina barn att aktivera dessa filter för att blockera olämpligt innehåll.

Hantering av skärmtid: TikTok tillhandahåller verktyg för att hantera skärmtiden, vilket ger användare möjlighet att sätta gränser för daglig användning av plattformen. Uppmuntra ditt barn att använda dessa verktyg för att upprätthålla en hälsosam balans mellan online- och offline-aktiviteter.

Rapportering och blockering: Lär ditt barn hur man blockerar användare som beter sig störande eller olämpligt eller bryter mot TikToks gemenskapsriktlinjer. Det ger dem kontroll över sin onlineupplevelse och säkerställer en tryggare miljö för alla användare.

Inled dessa konversationer med ditt barn

Öppen och ärlig kommunikation är nyckeln till att navigera användningen av TikTok som förälder. Här är några viktiga ämnen att diskutera med ditt barn.

Onlinesäkerhet: Betona vikten av onlinesäkerhet. Personlig information bör aldrig delas online, och interaktion med främlingar bör undvikas. Riskabla beteenden bör helt undvikas.

Digital medborgarskap: Lär ditt barn begreppet digitalt medborgarskap. Andra bör behandlas med respekt, vänlighet och empati även online.

Kritiskt tänkande: Uppmuntra ditt barn att tänka kritiskt på det innehåll de konsumerar på TikTok och att ifrågasätta noggrannheten och validiteten av information.

Hälsosamma skärmtidsvanor: Diskutera vikten av att sätta gränser för skärmtid och att praktisera en balanserad livsstil som inkluderar offline-aktiviteter och social interaktion.

Öppen konversation: Framför allt, gör det klart för ditt barn att de alltid kan komma till dig för att prata om saker de har sett på sociala medier som kan bekymra dem.

Xplora erbjuder lättnad för familjer med barn

Trots begränsningar hamnar även barn under 13 år på TikTok. För föräldrar som vill säkerställa sitt barns onlinesäkerhet och övervaka skärmtiden mer noggrant kan svaret ligga i Xplora smartklocka-telefon.

Xplora är en säker första telefon designad för barn, utan åtkomst till internet eller appar. Den kan endast kontaktas av godkända vårdnadshavare.

Läs mer om Xploras smartklockor för barn

Följ oss på Instagram!