Fixa det roligaste barnkalaset- hemma!

Nuförtiden är många barnkalas outsourcade till ställen med färdiga aktiviteter med allt från bowling till drejning. Det är ofta orimligt dyrt och i dessa tider där hålet i plånboken bara blir större och större kanske ett hemmakalas lockar lite mer. Jag är uppvuxen med hemmakalas- saft och bullar och lite lek, sen var det klart och alla var nöjda.

De få gånger min son har blivit bjuden till ett hemmakalas har han haft SÅ roligt och jag upplever att de kalasen känns mer personliga och mysiga än de som är på andra ställen som har aktiviteter. På ett sätt förstår jag att många kalas hålls på annan plats, det är enkelt att bara boka, man får allt serverat, slipper allt som har med planering och inköp att göra och man behöver inte städa.

Men oftast varar ett barnkalas i två timmar och det kan väl vara värt lite kladd och popcornsmulor på golvet? Det viktigaste är inbjudningskort, planering av mat och efterrätt/snacks och vad för aktiviteter kalaset ska ha. 

 

Barnkalas, bar står och blåser ut en tårta, rosa bakgrund.

Inbjudningskort:

-Vem är bjuden?

-Vems barnkalas är det?

-Är det tema på barnkalaset? Ska barnen klä ut sig om de vill?

-Var hålls kalaset? Adress, eventuellt vägbeskrivning, portkod eller annat som gästerna behöver för att enkelt ta sig dit.

-Vilken dag och tid är kalaset? Skriv tiden från kl. xx till kl. xx, så föräldrar vet när de ska lämna, men också när de ska hämta.

-Hålls barnkalaset inomhus eller utomhus? Behövs det kläder efter väder?

-Bjuds det på mat, fika eller både och? Det är bra att berätta om man t.ex. bjuder på lite mat så föräldrarna vet om barnen ska komma hungriga eller mätta.

-När man skickar en inbjudan så kan det vara bra att ta med ett datum som är det absolut senaste datumet för att berätta att man kommer på kalaset. Då blir det enklare att planera för kalaset och så köper man inte extra mycket saker eller mat i onödan.

-Be om att meddela ev allergier. Om en inbjuden är allergisk, ha god kontakt med föräldrarna och erbjud alternativ till det barnet. 

Tema:

Det är ju alltid kul att klä ut sig! Här är några tips på teman som du kan välja utifrån barnets ålder:

– Pirat
– Harry Potter
– Pokémon
– Frost
– Roblox
– Bamse
– Bolibompa
– Olika färger
– Ninja
– Slime
– Disco
– Minecraft
– Superhjältar
– Disney

Barnkalas utomhus:

Beroende på säsong är det bra att anpassa barnkalaset efter väder. Vår, sommar, vinter, höst – alla årstider har olika möjligheter! Eftersom vädret kan variera mycket under alla årstider, se alltid till att ha några olika planer. En kasse med lite extrakläder kan också vara bra. 


Här kommer tips på fysiska lekar till alla barn med sockerdricka i benen och myror i brallan:

1. Dansstopp

De flesta barn älskar att dansa. Förbered en Spotifylista med ditt barns favoriter, släck ner och skruva i en röd/grön glödlampa i lampan eller om en discolampa finns hemma. Den här leken går ut på att pausa musiken, då ska alla barn stå så stilla som möjligt, den som rör sig åker ut. 

2. Sätta knorren på grisen

Konturen av en gris utan knorr ritas upp på ett stort papper som fästs på väggen. Varje deltagare får i tur och ordning, med förbundna ögon och efter att ha snurrat några varv, rita en knorr på grisen, alternativt att deltagarna får en lösknorr som de fäster på grisen med hjälp av kludd eller tejp. Den som kommer närmast vinner. 

3. Hela havet stormar

Barnen ska gå runt ett antal uppställda stolar (en färre än antalet deltagare) till ljudet av musik. När musiken plötsligt stängs av gäller det för deltagarna att så snabbt som möjligt sätta sig på en av de lediga stolarna. Den som inte får en egen sittplats då blir utslagen ur leken.

4. Under hökens alla vingar

Utse en som ska vara hök. Höken börjar leken med att säga: “Under hökens vingar kom!”. Då frågar deltagarna: “Vilken färg?”. Höken väljer en färg och svarar tillexempel: “Röd!”. Alla deltagare som har något rött i sin klädsel får fritt springa över till andra sidan. För de övriga gäller det att så snabbt som möjligt ta sig till andra sidan utan att bli kullad av höken. Alla som blir kullade blir också hökar och leken fortsätter tills det bara finns en kvar eller alla blivit tagna.

5. Håll ballongen i luften

Ge alla barn en uppblåst ballong. På tre kastar alla upp sina ballonger i luften. Varje deltagare ska försöka hålla sin ballong uppe i luften så länge som möjligt genom att boxa eller sparka ballongen uppåt. Att ta tag i och hålla fast ballongen är fusk!
När en spelares ballong nuddar marken åker den spelaren ut.
Spelaren vars ballong sist nuddar marken vinner!

Mat:

När det gäller mat till barnkalaset, gör det enkelt för dig. Barn sitter inte många minuter vid bordet ändå så satsa hellre på mat som går att förbereda innan och som bara är att duka fram. Här är några favoriter som ofta går hem hos barnen: 

– Korv med bröd
– Spett med grönsaker, korv, köttbullar, halloumi
– Färdiga mackor skurna som trianglar
– Pizza (köpt eller hemmagjord)
– Pizzabullar
– Varma mackor
– Hamburgare
– Kycklingklubbor
– Lasagne

Fika:

Fruktspett

Av erfarenhet vet jag att fruktspett är det som går åt först och brukar vara en riktig hit! Använd färgglada frukter som jordgubbar, vindruvor, melon och ananas för en härlig färgkombination. 

Marängsviss

En efterrätt som alltid är sjukt god och går snabbt att göra!
Vispa grädde. Skala bananer och skär i skivor. Blanda glass, banan, grädde och maränger i en stor skål. Ringla över chokladsås eller kolasås.

Toppa marängsvissen med roligt strössel, chokladfingrar eller rullrån och sätt i tårtljus eller sprakande isfacklor. 

Glasskiosk

Något som går hem på de flesta barnkalas, är att skapa en glassbuffé där alla få komponera sin egen glasstrut. Ett roligt alternativ till de yngre barnen är att öppna en glasskiosk där alla får “handla” sin glass med en biljett eller papperspeng. Duka upp en buffé med flera olika glassorter, strössel i olika färger, choklad- och kolasås, rån och lite bär och låt alla välja sin egen strut. 

Dricka:

Gör egen bål

Blanda saft eller läsk i en stor skål och släng ner olika bär eller frukter i mindre bitar och bjud på bål. För att göra det extra festligt kan du hälla ner några droppar karamellfärg! Vill man inte ha karamellfärg kan man pynta bålen med färgglada iskuber. Fyll en isform med valfri, färgglad juice, lägg i blåbär, hallon, granatäpple eller andra frukter och bär, eller skopa små bollar av en valfri melon. Lägg melonbollarna på en plåt med bakplåtspapper och frys.

Snacks:

Duka upp en liten snacksbuffé! Fyll några pappersmuggar var med namn på och fyll upp med barnens favoritsnacks. Mycket mer hygieniskt än att dela på en stor skål till alla och det blir mindre kladdiga fingrar än att gå med massa snacks i handen.

 

Barnkalas

Presentöppning:

Alla barnen kan sitta med när presenterna öppnas, till exempel i en ring på golvet. Det blir en lugn stund och en välbehövlig paus i kalaskaoset. Ett tips är att leka snurra flaskan: Barnen sitter i en ring med sina presenter i famnen. I mitten ligger en flaska som födelsedagsbarnet får snurra. Den som flaskan pekar på när flaskan stannar får lämna över sitt paket så att födelsedagsbarnet får öppna det. 

Sist men inte minst- godispåsen!

Fiskdamm

Släng in några oväntade bottennapp och låt barnen fiska upp dem istället med jämna mellanrum: En strumpa, en kalsong, morot eller en bh. Detta kommer garanterat bli en skrattfest för barnen! Den som får något den inte vill ha får kasta tillbaka det i fiskdammen och försöka igen och hen har bättre fiskelycka nästa gång, jippi!

Skattjakt

Plötsligt vill barn inte ha fiskdamm längre, då kanske en skattjakt passar bättre. Exempelvis kan du rita fem olika teckningar som du gömmer på olika ställen. På varje teckning finns en bild på var nästa teckning ligger gömd. På sista stället finns alla godispåsarna. När barnen kan läsa, skriv ledtrådar i stället. Om vädret tillåter, gör skattjakten utomhus!

Skattjakt eller fiskdamm- skicka även med till småsyskon som kommer och hämtar eller till de som glömt säga att de kommer på barnkalaset så blir alla nöjda. 

 

Med en Xplora på handen samlar också barnet steg i stegräknaren där barnet belönas med Xplora-mynt som de kan använda i butiken. Perfekt under en kalasdag med mycket spring!

Läs mer om våra mobilklockor för barn

Visste du att Xploras senaste klocka, X6Play, har blivit utsedd till den bästa GPS-klockan för barn i ett flertal tester? Kika in de nedan!

X6Play- bästa GPS-klockan för barn enligt Prisjakt