Farsdag – från en pappa till en annan!

Att vara pappa är helt fantastiskt, ganska utmanande, ibland (väldigt) tröttsamt, otroligt roligt, otroligt givande och helt uppslukande. Kärleken du känner för dina barn – den går inte att beskriva med ord.

Oavsett: Att vara pappa är utan tvekan världens finaste uppgift. Grattis på farsdag – låt oss fira pappa!

Med anledning av farsdag bjuder vi på texten Från en pappa till en annan. Skrivet av såklart en pappa själv! Det kanske kan vara ganska trevligt att läsa för er alla föräldrar <3

Den största förebilden

Pappa. Det finns få personer som ditt barn ser upp till mer än dig. Och det du gör betyder mer än vad du säger…! Och förutom det enorma ansvaret och allt man bör göra och inte göra är det viktigt att komma ihåg att ingen är felfri eller perfekt – och barnet kan också ha nytta av att lära sig. Det finns mycket erfarenhet av en bra reparation.

Kärlekens språk är det bästa!

Att växa upp med en kärleksfull pappa som både säger och visar att man älskar sitt barn är en fantastisk utgångspunkt i livet. Och det du ger får du också tillbaka. Barn är underbart förtroendefulla och kärleksfulla! Hemma är där hjärtat finns. Det är så trevligt för barnen att när man är hemma är man närvarande och ansluten till barnen – och för pappa (och mamma!) också!

pappa sitter på en sten med sina två barn

Gränser är också kärlek

Det är så mycket lättare att säga ja – än nej! Många ja kan också vara otydliga för barnen; de behöver förutsägbarhet och tydliga ramar för vad som är okej och vad som inte är okej. Du är den vuxne som ska vara den kärleksfulla “ledaren”! Ett jobb och en roll som kan vara ganska krävande, som när din 3-åring inte vill ha strumpor mitt på vintern – och mötet på jobbet börjar om 5 minuter… #thatfeeling.

Tålamod…

Detta vet vi så väl, men det kan vara ganska svårt; istället för att rusa direkt när barnet behöver hjälp är det skönt för barnen att få prova själva, lära sig stå i situationen – med stöd från oss vid sidan av; så att de lär sig att hantera känslor och situationer som kan vara något annat än “vanliga” – och inte minst; att barnet kan uppleva en känsla av mästerskap!

Att visa känslor är trevligt – och viktigt!

“Stora pojkar gråter inte” tillhör en annan generation. Det är hälsosamt att känna sina känslor – både de goda och de dåliga. Genom att visa dina känslor lär sig barnet att det finns lagar, sätt att leva ut dem och hur man reagerar på andras känslomässiga utbrott.

Att se de små sakerna – kan vara ganska stort

Att hitta värde i de små, vardagliga stunderna är så viktigt i livet – på många sätt; det är vettigt, vi blir mer nöjda när vi fokuserar på positiva saker, och vi blir ännu mer medvetna om bra saker – det vill säga en fin spiral! Och – våra barn lär sig av oss; här kan du i hög grad påverka hur dina barn kan uppleva världen! Doften av nyklippt gräs. En härlig sommarbris. Utsikten från toppen av en vandring – de vackra molnen, den vackra horisonten, de fina färgerna. Ett leende från en okänd. Skrattkrampen du fick med en god vän. Doften av köttbullar i brun sås, av kanelbullarna i ugnen. De små sakerna – som utgör livet.

Och här är barnen så otroligt duktiga! Vi vuxna kan lära oss oerhört mycket av barns engagemang och deras ständiga sökande efter vardagsskatter! Skatter som kryddar våra liv med mening, närvaro, lycka – och att vi tillsammans kan dela dessa upplevelser. Barn växer så att vi kan kliva in i deras värld och dela deras magiska åsikter och perspektiv. Och det gör vi vuxna verkligen också!

Pappa <3