Ett alternativ till en beroendeframkallande smarttelefon – Iltalehti testade mobilklockan för barn

En recension gjord av finska Iltalehti.

Xplora 4 – mobilklockan är designad för att vara barnets första mobiltelefon och räcker för att hålla kontakten.

Mobiltelefonen är ganska stor på förstklassig handled.

Den norska Xplora-klockan har också kommit in på den finska marknaden. Enligt Xplora har mer än 40 000 enheter av mobilklockan sålts, främst i Norge. Där påstår företaget sig vara den bästsäljande telefonen i målgruppen för grundskolebarn och yngre.

Den senaste Xplora 4-modellen som testades av Iltalehti kom på marknaden förra hösten. Den kan ringa och ta emot samtal till godkända telefonnummer, skicka och ta emot meddelanden och även spåra ditt barns position.

Klockan har också en kamera och andra funktioner. Det klockan inte har är internet, sociala medier, appar eller spel. Målgruppen anses vara för små barn upp till högre åldrar.

Xplora 4 kostar 1995kr och kommer med ett förinstallerat SIM-kort med Elisa-abonnemang. Dess användning ingår i månadsavgiften för klockan, som är från 89kr i månaden beroende på vilken prenumeration man väljer.

Elegant men stor

Mobilklockan ger en positiv första känsla. Klockan har ett snyggt utseende och silikonbandet känns bekvämt. Den 1,4-tums pekskärmen är praktisk och du kan peka på och hålla skärmen för att välja mellan olika alternativ. Det finns bara två knappar, vars övre del ger klockan liv och den nedre är SOS-nödknappen. Använd nödknappen för att skicka ett nödmeddelande till en viss person och ringa ett samtal.

Klockan är dock ganska stor på handleden för de minsta barnen. Gränssnittet är ganska enkelt och barnen lär sig det snabbt.

Klockan levereras med en 2 megapixelkamera för stillbilder och video. Det finns också några andra små funktioner som en stegräknare och ett stoppur. Enheten är vattentät upp till 1,5 meters djup.

Föräldrar kan kontrollera barnets handledstelefon med sin egen applikation.

Föräldern kontrollerar applikationen

Enheten kommer också med en applikation som du kan ladda ner till din äldre smartphone som låter dig styra nästan alla telefonens funktioner.

Till exempel lägger applikationen till kontaktinformation som kan bifogas till mobilklockan. Klockan kan bara ringa och ta emot samtal från de nummer som tilldelats den i applikationen. Du kan också skicka meddelanden till och från dessa kontakter. Det är inte möjligt att skriva på klockan, men röstmeddelanden och några färdiga textmeddelanden är möjliga. Du kan också skicka emoji och foton tagna via telefon.

Appen låter dig hitta och se barnets position på kartan, till exempel från skolan till arbetet. Appen kan också definiera områden utanför klockan. Om barnet är utanför trygghetszon skickas ett meddelande till föräldern.

Det är bekvämt att applikationen varnar dig när klocktelefonen är låg, vilket är en av enhetens svagheter. Tillverkaren lovar en batteritid på 60 timmar i vänteläge, men detta verkade inte uppnås med testaren under mer aktiv användning. Enheten måste laddas varje natt för att se till att den varar till nästa dag. Enheten levereras med en kabel för laddning.

Utseendet på din handledstelefon ger dig en personlig touch genom att ändra bilden på hemskärmen. Det finns många olika alternativ tillgängliga, och du kan också använda ett foto på skärmen.

Dessutom låter appen dig styra några andra funktioner på mobilklockan, inklusive att ställa in telefonen till skolläge så att den bara vibrerar, visar tiden på dagen och låter dig använda SOS-knappen. Appen kan också användas för att stänga av och slå på klockan på distans.

Barnets första säkra mobiltelefon

Xplora 4 är en praktisk enhet för vad den är tänkt att vara, en säker och enkel första mobiltelefon för ditt barn. Det innehåller viktiga funktioner för kommunikation och spårning och tillåter inte främlingar eller oönskade människor att kommunicera med barnet.

Dessutom är ett mobilklocka inte så tidskrävande och beroendeframkallande som en vanlig smartphone kan vara på grund av bristen på spel och applikationer. Å andra sidan utesluter det också oavsiktligt ett barn från klassrummet eller klasskamrater som äger en traditionell smartphone. Naturligtvis är det upp till föräldern att tycka till om det är bra eller dåligt.

Xplora 4 finns i två färger, blå och rosa.

Plus:

+ Exakt positionering
+ Enkelt gränssnitt för klocka och applikation

Minus:

– Batteriets livslängd
– Stor storlek

TEKNISKA SPECIFIKATIONER

Modell: Xplora 4

Chipset: Qualcomm 8909W

Frekvensband: 4G, 3G, 2G

Operativsystem: Android

Bluetooth: BLE 4.1

Display: 1.4in TFT

Skärmupplösning: 240 x 240

Kamera: 2 MP

Batteri: 800 mAh

Vattentät: IPX8

Sensorerna G-sensor

Lagring: 4 GB

Läs artikeln här
Köp din XPLORA 4 här