Förkylt barn? En checklista till föräldrar

Å nej, mitt barn är förkylt! Influensa kommer och går, men särskilt vanligt brukar det vara för barnfamiljer! Vad ska man som förälder göra och tänka extra på när ens barn är förkylt och sjukt? Här är en checklista för föräldrar med ett förkylt barn!

Se till att barnet dricker 

När ett barn är förkylt och sjukt, särskilt om barnet har feber, förlorar kroppen ofta mer vätska genom svettning och ökad andning. Om detta inte kompenseras genom ökad vätskeintag kan barnet riskera att bli uttorkat. Uttorkning kan vara farligt och kräver ibland medicinsk behandling. Vätska hjälper även till att späda ut slem och underlättar hosta och rensning av luftvägarna. Dessutom behöver immunsystemet en tillräcklig mängd vätska för att fungera effektivt i kampen mot infektionen. Te, varm honungsmjölk eller till och med varm buljong kan vara gott och bra för kroppen när man är förkyld.

Om barnet inte vill eller kommer ihåg att dricka kan du försöka göra drickandet till en slags rolig lek: till exempel kan du använda Babblarna eller andra barnvänliga karaktärer från TV eller böcker. Varje gång de dyker upp på skärmen eller i boken, får barnet ta en klunk av sin dryck. Detta kan vara ett roligt sätt att koppla drickande till något barnet tycker om.

Vila, vila och vila

När kroppen bekämpar virus behövs mycket vila och sömn. På så sätt får barnets kropp den nödvändiga tiden och energin den behöver för att återhämta sig och läka. Vila är en viktig del för barnet att krya på sig eftersom det hjälper till med läkning, minskar obehag, främjar aptiten, och ökar chansen för en snabbare återhämtning från sjukdomen.

Sök hjälp från apoteket

Zinksprayer, smärtstillande medel och nässpray ger en påtaglig lindring. Kom dock ihåg att alltid övervaka barnets medicinering och lämna inte barnet ensamt med medicinen. Följ instruktionerna på förpackningen.

Håll ett öga på ditt barns symtom 

Om symptomen förvärras, barnets tillstånd försämras snabbt eller om barnet har bröstsmärtor, svår andnöd eller tecken på uttorkning, ska du kontakta en läkare för råd och eventuell medicinsk bedömning. 

Håll barnet hemma 

Det finns inget akut behov av att gå till skola, förskola eller dagis när barnet är förkylt, att vila hemma är den enda rätta lösningen när det gäller barnets eget tillfrisknande och förhindrande av smittspridning. När du är hemma med ditt sjuka barn, kan det vara bra för både dig och barnet att skapa en trivsam och lugn atmosfär. Välj aktiviteter beroende på barnets energinivå och mående. Brädspel, filmer, rita, pussel, pyssel och ljudböcker är alla utmärkta alternativ för att göra tiden hemma under en förkylning trevligare och mer underhållande. De flesta barn kan återvända till skolan efter minst en dag utan feber.

Var extra uppmärksam på hygienen

Lär ditt barn att hosta och nysa i armvecket eller i en näsduk för att minska risken för att sprida viruset och se till att både du och barnet tvättar händerna noggrant och regelbundet med tvål och vatten i minst 20 sekunder. 

En smartklocka kan hjälpa till i kommunikationen

Om barnet är tillräckligt gammalt för att lämnas ensamt hemma kan en smartklocka med tillgång till samtal och meddelande hjälpa dig som förälder. Utöver kommunikation kan Xploras smartklockor användas för att till exempel ställa in påminnelser för att ta komma ihåg att ta medicin. Eftersom smartklockan endast kan nås från nummer som godkänts av vårdnadshavaren i förväg och inte har tillgång till internet eller sociala medier kan barnet tryggt krya på sig samtidigt som du som förälder kan känna dig trygg, bara ett samtal bort!

 

Läs mer om våra klockor

X6Play bäst i test

Glöm inte heller bort att du som förälder också behöver vila och ta hand om dig för att kunna ge bästa möjliga vård till ditt barn. Kom även ihåg att varje barn är unikt, så det är viktigt att anpassa vården efter ditt barns specifika behov och att konsultera en läkare om du är osäker eller om symtomen försämras.

 

xplora