Är ditt barn beroende av skärmtid? Såhär går du tillväga!

Den här artikeln publicerades först av New York Times den 6 augusti 2019

Vi på Xplora är inte emot skärmtid, internet eller videospel, men vi tror på en säker introduktion till den digitala världen. Detta är en mycket aktuell diskussion, med barn och skärmtid. Vi gillade den här artikeln så mycket att vi har översatt den och delat den med dig!

Att minska skärmtiden kan vara svårt, men det behöver inte vara en kamp.
När Meghan Cirrito säger till sina söner att de måste lägga ner sin iPad när de tittar på “Teenage Mutant Ninja Turtles” går det inte alltid lika bra.
– De blir väldigt frispråkiga och ropar om hur orättvist livet är och hur dålig jag är, säger Cirrito, en mor till två söner i åldern fem och åtta.
De svarar oftast genom att vända upp och ner, om de inte bara ignorerar hennes begäran helt. De kan bete sig som om mamman inte finns, och det enda som är viktigt är skärmen. – Det är läskigt, säger tvåbarnsmamman.

Svårt att minska skärmtiden

Många föräldrar kan relatera till detta scenario och upproret när de tar skärmen från barnen. Övergången från en aktivitet till en annan kan vara svår för små barn, men att få dem att stänga nej skärmen är ofta en ny svårighetsgrad.
– De söta små kan verkligen få en helt ny personlighet när du tar bort dem från skärmen, säger Rebecca Rialon Berry, Amanuensis och biträdande professor i barn- och ungdomspsykiatri vid New York University.
De intensiva ljuden, färgerna och rörelserna på skärmen kan göra den digitala världen mycket mer uppslukande och förtrollande än den verkliga världen – och därför mycket svårare att koppla bort, säger Dr. Berry. De vill fortsätta eftersom det är tillfredsställande, säger Dr. Dimitri Christakis, läkare och forskare inom barns hälsa, beteende och utveckling vid Seattle Children’s Research Institute.
– De digitala leverantörerna är mycket medvetna om att de drar nytta av våra barns uppmärksamhet. De utvecklar designfunktionerna så att de är svåra att lägga bort, säger Dr.Christakis.skärmtid barn

Vad händer i barnets hjärna?

Ljusavgivande aktiviteter utlöser dopamin i vår hjärna, en neurotransmittor i frontloben. Denna del av hjärnan är involverad i planering och organisering av uppgifter.
– Meddelandet barnet får är “gör det igen, gör mer av detta”. När föräldrarna avbryter spelet eller YouTube-videon kommer barnets dopaminnivå att sjunka, och detta kan upplevas som smärtsamt. De kan få abscesser, säger Dr Christakis.
Dopamin är naturligtvis inte bara relaterat till skärmtid. För barn kan det inträffa när de får beröm, en kram eller mat när de är hungriga. En studie från University of Washington som involverade 27 föräldrar med barn i åldern ett till fem år, visade att 93 procent av föräldrarna upplever att dom små har raserianfall när de måste stänga av skärmen då och då. 37 procent sa att slutet på skärmtiden alltid slutade i ett argument.

Rekommenderad skärmtid

American Academy of Pediatrics rekommenderar:

  • Barn mellan 18-24 månader bör inte utsättas för digitala medier, förutom videosamtal
  • Barn mellan 2-5 år bör inte ha mer än en timmes skärmtid per dag
    Det rekommenderas också att föräldrar övervakar skärmtiden för att hjälpa dem att förstå den och förhindra att de utsätts för skadligt innehåll. Studien påpekar att överdriven användning av digitala medier hos små barn kan leda till fetma, dålig och mindre sömn och kognitiva, emotionella och språkliga svårigheter.

Så hur kan föräldrar begränsa skärmtiden och ta bort digitala medier utan att bli raserianfall?

1. Schemalägg skärmtiden

Det hjälper till att göra skärmtiden förutsägbar och en planerad del av barnets rutiner, säger psykolog Paul Donahue. Till exempel ett avsnitt av en serie varje dag medan föräldrarna gör middag eller har lite ledig tid.
En annan studie från University of Washington visar att barn i åldern ett till fem år med fasta rutiner för skärmanvändning var mindre uttalade när skärmtiden var över.

2. Ordna en belöning för att avsluta skärmtiden

Dr. Berry rekommenderar att man gör ett avtal med barnen om att de får en belöning när skärmtiden är över. Det här kan vara något gott att äta eller att du går ut och spelar tillsammans. Påminn barnen om belöningen innan skärmtiden börjar så det kan bli lättare att stänga av skärmen utan att de protesterar.
Detta är också lättare än att förvänta sig att de går direkt till middag, i badrummet eller i sängen. Det kan vara en idé att skapa en belöningsform där barnen får klistermärken för att lägga bort skärmen utan att protestera.

3. Ge inte påminnelser om hur mycket skärmtid de har kvar

De flesta föräldrar kommer med varningar om att skärmtiden snart är över, men en studie från University of Washington visar att barn faktiskt blev svårare att hantera.
Amanuensis Alexis Hiniker, som leder studien, säger att varningen inte är ett problem i sig. Det är då föräldrarna använder det som en utväg på hektiska dagar och situationen inte hanteras på ett adekvat sätt. Varningen startar en inre kamp genom att “påminna barnen vem chefen är och att de inte har något att säga”, säger Hiniker.

Ett förslag är att informera om tiden som är kvar, men ge barnen en känsla av att de är inblandade i beslutet genom att låta dem delta i beslutet när de vill bli meddelade. Till exempel 10 minuter innan skärmtiden är över. De kan till exempel ställa in stoppuret själva eller föreslå vad som ska hända när skärmtiden är över.
Försök inte avbryta mitt i ett spel eller en video, timingen är viktig.

barn

4. Stäng av automatisk uppspelning

Flera digitala medier har automatisk uppspelning som gör att aktiviteten kan fortsätta och fortsätta. Ett tips kan vara att stänga av den här funktionen, föreslår Hiniker. Hennes forskning har lett till att det är svårare att avsluta skärmtiden när nästa video spelas upp automatiskt.

5. Var konsekvent

Föräldrar måste vara starka och konsekventa i sin plan för att avsluta skärmtiden, även när raserianfallet kommer, säger Jenny Radesky, en amanuensis i pediatrik vid University of Michigan.
– Om du ger efter för barnens gnällande förstår barnen att detta fungerar och att mamma eller pappa kan säga “ja”. Detta kommer att göra framtida övergångar från skärmtid ännu svårare, förklarar Radesky. Hon och Dimitri Christakis har gemensamt skrivit American Pediatric Associations riktlinjer för barns medianvändning.

6. Ställ inte in korta intervaller med medieanvändning

För kort tid på skärmen kan bidra till att de små får raserianfall, säger Paul Donahue. Han förklarar att det kan ta tid för barnet att hitta fokus på aktiviteten.
– Om du säger att de bara får fem minuter innan du tar tillbaka det, kommer det att skapa frustration hos barnet. Jag rekommenderar block på 30 till 45 minuter, säger Donahue.

Vad gör du om råden inte fungerar?
– Var lugn och gå bort från situationen, säger Berry. Om raserianfall uppstår för ofta kan du behöva vidta mer drastiska åtgärder som att ta bort skärmen ett tag.
“Vissa dagar utan skärm kan hjälpa barnet att förstå att skärmtid är ett privilegium”, säger Donahue.
När barnet får tillbaka skärmen är det viktigt att betona att de har en provperiod och att skärmen försvinner igen om de inte följer reglerna för skärmtid som du har avtalat i förväg.

barn

Vi på Xplora hoppas att du hittar artikeln informativ och hoppas att du fortsätter att följa vår blogg!

Läs mer om vår prisbelönta mobilklocka X6Play

XPLORA mobilklocka har fått höga betyg och blivit testvinnare i många undersökningar som gjorts. Här är några av våra favoritrecensioner: M3, Familjemys, 99mac