4 godnattsagor om fantastiska kvinnor

Är du trött på samma gamla godnattsagor? Berätta för ditt barn om dessa fantastiska kvinnor istället!

Om ditt barn har hört Askungen och Nalle Puh fler gånger än du kan räkna, så kan det vara ett bra tillfälle att introducera några nya äventyr till mysritualen. Vi har skapat fyra helt nya och spännande godnattsagor för barn – inspirerade av fyra kvinnor och deras otroliga liv! Ta din piratmössa, vetenskapspaket eller tennisracket och känn dig bekväm – det är dags att hylla några fantastiska kvinnor!

Kvinnan som uppfann datorn 

Det var en gång en ung flicka som hette Ada Lovelace som älskade att utforska världen omkring henne. Hon var alltid nyfiken och ställde många frågor, även när andra tyckte att hon var för ung för att förstå.

Ada var särskilt intresserad av siffror och matematik, vilket inte var typiskt för en tjej på hennes tid. Hon ägnade många timmar åt att läsa spännande böcker i ämnet och träna svåra uträkningar på egen hand.

En dag tog Adas mamma med henne till en stor utställning med maskiner och andra coola prylar. Ada var fascinerad av maskinernas invecklade växlar och rörliga delar. Hon såg när en vävare använde en vävstol för att skapa en vacker och stor gobeläng (en handvävd tapet) och undrade hur processen kunde effektiviseras. Hur kunde Ada själv effektivisera processen?

Den natten, när Ada höll på att somna, hade hon en dröm om en maskin som kunde skapa vilken design hon ville utan att behöva en vävare. Hon vaknade mitt i natten med huvudet fullt av idéer.

Under de närmaste veckorna arbetade Ada outtröttligt med sin idé. Hon rådgjorde med experter inom matematik och teknik och skrev sidor på sidor med anteckningar och beräkningar. Slutligen hade hon skapat en plan för en maskin som kunde använda hålkort för att skapa komplexa mönster.

Adas uppfinning var det första steget mot de moderna datorer vi känner till idag. Hennes maskin var kapabel att utföra ett brett spektrum av beräkningar, och hennes arbete lade grunden för utvecklingen av datorprogrammering.

När Ada somnade den natten kände hon sig stolt över sin prestation. Hon visste att hon hade skapat något som skulle förändra världen för alltid, och att hennes nyfikenhet och kärlek att lära sig hade lett henne in på en otrolig väg.

Det var så Ada fortsatte att drömma stort och utforska det okända, i vetskapen om att allt var möjligt om hon satte sig för det. Hennes arv lever vidare idag och inspirerar många unga tjejer och pojkar runt om i världen att följa sina drömmar och skapa sina egna otroliga berättelser.

Den verkliga Ada Lovelace (1815-1852) var en engelsk matematiker, uppfinnare, översättare, poet, ingenjör och världens första programmerare. Hennes fullständiga namn var Lady Augusta Ada King (född Byron), grevinnan Lovelace – wow, kan du tänka dig att ha ett så långt namn?

Ada Lovelace Day har hållits varje år den 13 oktober sedan 2009. Dagen firar kvinnliga pionjärer och uppfinnare inom STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematic).

Världens modigaste pirat

Det var en gång i det antika Kina en skräckinjagande piratdrottning som hette Ching Shih. Hon var känd över havet för sin tapperhet, listiga och oöverträffade stridsfärdigheter.

Ching Shihs besättning av pirater var den mest fruktade i hela Kina, som seglade från hamn till hamn och plundrade fartyg och byar för att få stora skatter och varor. Men trots sitt skrämmande rykte hade Ching Shih ett vänligt hjärta och var älskad av sin besättning.

En dag, efter en lång dag av segling, bestämde sig Ching Shih för att ta en paus och vila. Hon lade sig i sin hängmatta, slöt ögonen och lyssnade på vågornas mjuka svall mot hennes skepp.

När hon somnade började hon drömma om en magisk värld där pirater och köpmän levde i harmoni och det inte behövdes våld eller konflikter.

I sin dröm träffade Ching Shih en klok gammal sjöman som sa till henne att hon kunde vara en stor ledare utan att använda våld. Han lärde henne värdet av vänlighet, medkänsla och förståelse och uppmuntrade henne att använda dessa egenskaper för att förena piraterna och köpmännen.

När Ching Shih vaknade visste hon att hennes dröm var ett tecken. Hon samlade sin besättning och berättade om sin dröm och om sin nyvunna beslutsamhet att vara en snäll och rättvis ledare.

Till en början var några av piraterna skeptiska, men Ching Shihs ord och handlingar vann dem snabbt över. Hon arbetade outtröttligt för att skapa en uppförandekod som respekterade både pirater och köpmän, och hon såg till att hennes besättning följde den.

Under Ching Shihs ledning blev piratkopieringen mindre våldsam och mer organiserad. Köpmän var villiga att handla med pirater och alla blomstrade. Ching Shihs rykte blev ännu större, och hon hyllades som den största piratdrottningen i hela Kina.

Och så kunde Ching Shih gå och lägga sig varje kväll, nöjd och veta att hon hade gjort haven till en säkrare och lyckligare plats för alla. Om du någonsin är nära havet och lyssnar mycket noga, kanske du hör ekot av den vilda stridssången från den modigaste piraten som någonsin levt.

Den riktiga Ching Shih (1775-1844), även känd som Zheng Yi Sao, var en kinesisk piratkapten och en av de mest framgångsrika piraterna i världen. Det uppskattas att Ching Shih vid sin topp hade omkring 1 500 fartyg och 80 000 man under sitt befäl – ganska coolt, eller hur? Efter sin karriär levde Ching Shih resten av sitt liv i fred.

Flickan som lärde sig att flyga

En gång i tiden i en liten stad i Kansas bodde en flicka som hette Amelia Earhart. Från en ung ålder var Amelia fascinerad av flygplan och drömde att hon en dag skulle flyga högt på himlen. Hon ägnade all sin lediga tid åt att läsa flygböcker och lära sig allt hon kunde om flygplan och hur de fungerade.

När Amelia blev äldre förlorade hon aldrig sin kärlek till att flyga. Hon arbetade hårt för att spara tillräckligt med pengar för att ta flyglektioner och blev så småningom den första kvinnan att flyga över Atlanten, wow! Men Amelia var inte nöjd än – hon ville flytta gränserna för flyget ytterligare.

En dag bestämde sig Amelia för att hon ville försöka flyga jorden runt. Det var en svår uppgift, men hon var fast besluten att lyckas. Hon tillbringade månader med att planera sin resa, noggrant välja sin rutt och se till att hon hade allt hon behövde.

På dagen för sin avresa klättrade Amelia upp i sitt plan och lyfte upp i himlen. I dagar flög hon över hav och öknar, genom regn och vind. Hon mötte många utmaningar på vägen, men hon gav aldrig upp.

När hon närmade sig slutet av sin resa råkade Amelias plan i problem. Hon ringde efter hjälp, men ingen kunde hitta henne. Så småningom försvann hon spårlöst, och världen undrade vad som hade hänt henne.

Trots mysteriet kring hennes försvinnande har Amelia Earharts berättelse inspirerat många pojkar och flickor runt om i världen. Ingen vet vart hon försvann – du kanske har din egen teori? – och än idag, när människor tittar upp i himlen och ser ett plan sväva över huvudet, påminns de om den modiga och vågade kvinnan som vågade flyga högre och längre än någon kvinna någonsin flugit tidigare.

Den verkliga Amelia Earhart (1897 – rapporterad försvunnen 1937) var en amerikansk flygpionjär och författare. Amelia var den första kvinnliga piloten som flög solo över Atlanten och satte många rekord som pilot. Dessutom var Amelia en tidig förespråkare för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Här var hon en av de drivande i grundandet av organisationen “Nittio-nio” för kvinnliga piloter och medlem i det politiska partiet “National Woman’s Party”. Verkligen en COOL kvinna!

Tennisdrottningen

Det var en gång en liten flicka som hette Serena som älskade att spela tennis. Serena var bara fyra år när hon började spela tennis med sin pappa som tränare och storasyster Venus som träningspartner. Hon bodde i en liten stad med sin familj och de hade inte så mycket pengar, så Serena fick öva med en gammal racket och bollar som hon hittade i parken.

Trots dessa utmaningar gav Serena aldrig upp sin dröm om att bli en fantastisk tennisspelare. Hon tillbringade många timmar varje dag med att slå tennisbollar mot en vägg, öva sina servar och fullända sitt fotarbete. Och för varje dag som gick blev hon bättre och bättre.

En dag märkte en tränare att Serena tränade i parken och blev imponerad av hennes färdigheter. Han erbjöd sig att ge henne lektioner och hjälpa henne att förbättra sig ännu mer. Serena var upphetsad och hon arbetade ännu hårdare och pressade sig själv för att bli det bästa hon kunde vara.

När hon blev äldre började Serena delta i turneringar och gjorde sig snabbt ett namn i tennisvärlden. Hon vann match efter match och imponerade på både fans och medspelare med sin kraftfulla serve och blixtsnabba fotarbete.

Men Serena utmärkte sig inte bara på banan. Hon blev också en inspiration för människor över hela världen, särskilt unga tjejer som drömde om att spela tennis som hon. Serena fortsatte med att vinna otaliga mästerskap, inklusive 23 Grand Slam-titlar, och blev en av de största tennisspelarna genom tiderna. Och även om hon mötte många hinder på vägen tappade hon aldrig sin kärlek till spelet eller sin passion för att inspirera andra.

Idag fortsätter Serena att spela tennis och inspirera unga människor överallt att jaga sina drömmar, hur stora de än kan verka. Hon är en sann tennisdrottning och anses vara den bästa i historien.

Den riktiga Serena Williams (född 26 september 1981) är en amerikansk professionell tennisspelare som har varit bland de allra bästa i världen under ett antal år. Serena vann sin första tennisturnering när hon var fyra och ett halvt år gammal. Innan hon fyllde 10 hade hon redan deltagit i 49 turneringar och vunnit 46 av dem – wow! Idag är Serena 41 år gammal och bor i Florida, USA med sin man och dotter, Alexis Olympia – som redan har en egen tennistränare!

På Xplora vill vi inspirera alla tjejer och kvinnor i världen att tro på sina drömmar och utforska världen i en säker miljö. Världen är verkligen full av underverk och fantastiska äventyr när du väl vågar hoppa in i den! Läs mer om hur du kan stärka ditt barns självkänsla – vi hejar på dig❤️

Xplora X6Play, den bästa Xplora-klockan hittills – Prisjakt