28 tips på roliga aktiviteter med barn

Vi har listat 28 roliga aktiviteter med barn

Det är inte alltid lätt att komma med nya förslag och idéer på roliga tidsfördriv som uppskattas av barnen. Vi på Xplora vill därför hjälpa dig som förälder att få inspiration på roliga aktiviteter med barn när inspirationen är på lågvarv.

1. Gör din egen lera/play doh

För att göra egen play doh behövs enbart ett fåtal ingredienser. Superenkelt och så roligt!

Du behöver:

 • 4 dl vatten
 • 2 msk neutral matolja några droppar hushållsfärg/karamellfärg
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 dl salt
 • 2 msk alun eller citronsyra

Så gör du:

1. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt oljan. Droppa ner några droppar hushållsfärg i valfri kulör.
2. Blanda vetemjöl, salt och alun ordentligt i en stor skål.
3. Häll det färgade vattnet över de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en lera i härlig konsistens. Knåda degen. Tillsätt ytterligare några droppar hushållsfärg och du vill ha en starkare färg på leran. Förvara leran i en burk med tätslutande lock. Eller i en tät plastpåse.

2. Gör egen kinetic sand:

Du behöver:

 • 1 liten hink fin leksand
 • 1 liten hink mjöl
 • 3 dl mat- eller babyolja (ev mer vid behov, alltså om den känns torr)

Så gör du:

 1. Använd en stor låda med tätslutande lock som du kan ha din formbara sand i
 2. Häll i sanden
 3. Häll i mjölet
 4. Häll i oljan
 5. Dega. Små barnhänder är jättebra att ha till hands
 6. Börja lek!

3. Gör en sk. ”smak-challenge”!

Du behöver en ögonbindel, tunn halsduk eller mössa att dra för ögonen. Därefter kan du låta barnen, med förbundna ögon, få testa goda smaker som honung, jordnötssmör och maräng. Låt fantasin flöda! Låt sedan barnet gissa vad för smak hen precis upplevde. Vågar du som förälder ställa upp själv på detta brukar det även vara otroligt uppskattat hos barnen!

4. Fika på golvet

Plocka ihop bullar, saft, mackor och kaffe och ha en mysig inomhusfika om det är kallt och ruskigt ute. Lägg ut filt och kuddar på golvet eller sitt i barnens säng och bjud in alla gosedjur på go´fika också.

5. Spela in en film med Xplora

Har barnet en Xplora kan barnet spela in sig själv när hen exempelvis är ute i parken eller går till affären. Uppmuntra barnet till att spela in en film med sin Xplora. Filmen kan vara utformad som en vlogg där barnet berättar in i kameran om sitt boende, familj och håller intervjuer med gosedjur eller grannar. Barnet kan sedan visa upp sin film för er föräldrar när hen är redo och skicka till släkt och vänner som ligger som godkända kontakter inne i Xplora.

Läs mer och köp Xploras smartklockor

6. Kör ett litet träningspass ihop.

Barnet kan vara din tyngd när du kör exempelvis squats och höftlyft. Eller varför inte starta dagen med en härlig morgonyoga som du tillsammans med barnet komponerar ihop.

7. Filmtajm!

Regnigt ute? Perfekt! En biostund mitt på dagen kan vara superspännande och annorlunda. Hitta en bra film och sätt er ner i soffan med popcorn eller grönsaker och njut!

8. Challenge i naturen

Ett perfekt tips för naturälskaren är att haka på Friluftsfrämjandet 30 dagars utmaning med Skogsmulle. Ni hittar utmaningarna här. I guiden hittar du nya uppgifter att utföra varje dag, som till exempel att hitta ett en stor sten att gå balansgång på, eller hitta tre saker i naturen som börjar på A. Utmaningarna passar både stora och små barn och är ett perfekt sätt för barn att bli mer bekant med naturen. PS! Glöm inte att ha på barnets Xplora mobilklocka när hen är ute själv i naturen som möjliggör för för dig som förälder att se vart barnet befinner sig via GPS + att barnet samlar steg!

9. Baka!

Att baka är inte bara roligt och bra ur ett lärorikt perspektiv såsom att låta barnen öva och träna matematik. Det är även väldigt trevligt att avnjuta resultatet sen!

10. Lägg pärlplattor

Har du en platta och pärlor hemma? Dåså! Gör fina pärlplattor. Barnet kan samla ett flertal färdiga pärlplattor som kan ges bort vid födelsedag, morsdag eller farsdag-present.

11. Bada!

Fyll badkaret med badskum, badbomb, decilitermått och leksaker. En bonus kan vara att du förbereder ansiktsmask, gurka för ögonen för att göra badet till ett spa.

12. Sång/dansstund

Sjung några låtar tillsammans, eller sätt på musik och sjung och dansa till. Vill man förvandla det till en lek kan man enkelt göra “dans-stopp” eller hela havet stormar (om man är flera) som brukar vara väldigt populärt.

13. Gå ut i skogen

Gå ut på upptäcksfärd i skogen och samla kottar, pinnar, löv och annat naturmaterial. Träna barnet på att sortera fynden och räkna. Ta med allt material hem och använd som pyssel att måla, rita och klistra på.

14. Bygg en koja

Svep in bordet eller stolar med lakan och filtar. Lägg kuddar på golvet. Ta med en ficklampa in i kojan och läs eller berätta historier. Mysigt och spännande upplevelse!

23 tips på hur du kan stärka barns självförtroende

15. Städlek

Gör städning till en rolig grej och låt barnet hjälpa till med städningen hemma. Sätt en timer på endast 10 minuter och se vem som hinner städa mest! När tiden är slut får man inte städa något mer. Vill man ha extra skoj kan man sätta igång bra musik samtidigt som man städar så kan man dansa samtidigt!

16. Sällskapsspel

Samla familjen och ladda upp med de bästa spelen ni har. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader. Anpassa spelet efter barnens ålder. För att göra det extra kul kan man göra detta som en turnering!

17. Måla

Kritor, akvarell, tusch, målarfärg, blyerts – alla färger är roliga! Ladda upp med papper av olika slag och storlekar för barnet att välja och vraka på! Kanske ett fin sommarkort till mormor? Eller varför inte skapa en teckning som visar ett härlig sommarminne från de närmaste dagarna?

18. Skapa mynt med stenar

När barnet lessnat på papper kan det vara en god idé att hitta nya kreativa idéer. Låt barnet gå ut och leta efter stenar i olika storlekar. Måla med guld och silverfärg och vips så har ni en hel skattkista fylld med mynt!

19. Lek burken

Burken är en variant av kurragömma fast med en burk eller boll där en av lekdeltagarna är jagare. Jagaren börjar med att blunda och räkna högt till 100, och under tiden ska de andra deltagarna gömma sig. Jagaren ska sedan hitta dem och ropa deras namn och var de gömmer sig t.ex Oscar är bakom stenen.

Deltagarna som gömmer sig kan vinna leken om någon av dem lyckas smyga fram och sparka till burken eller bollen utan att bli upptäckt av jägaren. Vanligtvis skriker deltagaren ”burken” samtidigt som hen sparkar till den. Alla som har blivit tagna av jagaren får då gömma sig igen. Leken är slut när alla är hittade. Den som blev hittad först är jagare nästa runda.

20. Gör en skattjakt

Anordna en skattjakt antingen inne eller ute, med ledtrådar och karta anpassad efter barnen.

21. Läs böcker

Ladda upp bokförrådet med nya, roliga och spännande böcker som anpassas efter barnets ålder. Sätt upp en gemensam plan om att läsa 1 bok under hela sommaren eller 1 kortare bok per dag.

22. Ta er till en skog eller lekpark ni aldrig besökt förut

Leta upp roliga platser och sätt upp en bucketlist på vilka lekplatser/skogar ni vill besöka. Kika in hos Playway för att hitta lekplatser runt om i Sverige.

Läs om vår senaste X6Play

23. Gör eget slime

Du behöver:

 • 3 dl vatten
 • 3,5 msk potatismjöl
 • Karamellfärg
 • Ev matolja

Gör så här:

 1. Häll 3 dl vatten, 3,5 msk potatismjöl och några droppar karamellfärg i en kastrull.
 2. Rör om och sätt kastrullen på plattan, sätt på värmen.
 3. Låt koka upp och småputtra tills det tjocknar (rör om hela tiden).
 4. Häll över slimet till en burk med lock, och låt svalna.
 5. Blanda eventuellt i olja för mer glans.

24. Byt kläder med varandra

Gå wild and crazy i garderoben och låt barnen testa dina skor och kläder. Du kan också försöka krångla på dig något av deras klädesplagg. Hysteriskt kul – för barnen åtminstone! Du kan ge barnet en uppgift om att styla dig. Kanske du hittar en ny vinnande outfit?

25. Gör ett stort Lego-bygge med alla legobitar ni äger

Hitta en plats att ha bygget på som inte är i vägen så att detta kan bli ett projekt som pågår i flera dagar.

26. Ha skönhetssalong

Låt barnen sminka dig, fixa ditt hår, ge dig massage. Och låt dem få testa till exempel nagellack och rouge, om det känns okej.

27. Gör ett vattenexperiment

Att experimentera med vatten är lärorikt och kul! Google på olika experiment och utför tillsammans med barnen.

28. Plantera tillsammans

Gå tillsammans med barnen och välj ut en valfri grönsak eller blomma. Låt barnet själv plantera med kruka, jord och vattning. Ett perfekt sätt för barnet att lära sig ta ansvar.

Hett tips – gör ett dagsschema

För familjer med lite större barn kan det vara smart att göra ett schema för aktiviteter under dagen så att alla vet vad som sker. Barnen brukar gilla att kunna påverka detta – så om möjligt kan du som förälder sätta schemat tillsammans med barnen, annars bestämmer ni vuxna. Genom att ha ett schema vet alla vad som ska hända.

Vi hoppas dessa roliga aktiviteter har gett er lite inspiration och kan hjälpa er när vardagen tycks bli för ensidig och tråkig.

Läs mer och köp Xploras smartklockor