20 skärmfria tips inför bilresan i sommar!

Dags för en bilresa med familjen och otåliga barn? Det kan vara en utmaning på många sätt, men framför allt kan du se det som ett gyllene tillfälle att uppleva saker tillsammans, knyta an och ha kul! 

Allt fler barnfamiljer ger sig ut på vägarna under sommarlovet. Xplora har samlat 20 skärmfria aktiviteter och tips som kan göra din bilresa till en lek!

 1. Undvik att börja din bilresa när du vet att det blir kö. Kö är svårt att förutse, men det finns tider som är mer rekommenderade och mer optimala att köra – kolla vilka tider som är bäst för dig!

 2. Gör något extra av matserveringen. Alla med barn vet att hungriga barn och bilresa är en väldigt dålig kombination. Gör en varierad matsäck så att du kan ta fram något lockande på vägen.bilresa

 3. Bilbingo är alltid roligt, både smått och stort! Spelet går ut på att deltagarna korsar saker som de ser ut genom bilfönstret. Detta är ett roligt och engagerande bilspel som får tiden att flyga iväg. Skapa ditt eget formulär innan bilresan eller ladda ner ett från webben och skriv ut det!

 4. Ta pauser längs vägen. Köp en glass, ät på en picknickplats, stanna vid en lekplats så att barnen kan använda lite energi. Det behöver inte ta mycket tid, ett litet stopp gör underverk.

 5. Sätt på en ljudbok och njut av berättelsen tillsammans. Vill du höra olika historier är ett par hörlurar en genialisk lösning.

 6. Gissa sånger. En nämner ett ord – eller kanske två – från en känd låt, och de andra försöker gissa vilken låt det är.

 7. Vem är detta? Man tänker på en person eller figur som alla känner eller vet vilka de är, till exempel kapten Sabeltand, kung Harald eller moster Berit. De andra ställer frågor som den första personen svarar ja eller nej på – tills någon lyckas gissa vem det är.

 8. Mitt skepp är lastat med. Detta är en klassiker som aldrig går ur mode, och som kan anpassas till barns ålder. Det enklaste är att komma på saker i samma kategori. En lite mer krävande version är att behöva komma ihåg – och nämna – alla tidigare saker som de andra “lastat sitt skepp med”.

 9. Gör en berättelse tillsammans. Ta som utgångspunkt något du ser under bilresan. Ett gammalt fallfärdigt hus, en person, ett berg, konstiga träd eller vad som helst. Skriv några meningar vardera innan du skickar stafettpinnen vidare. De konstigare och mer absurda infallen – desto roligare!

 10. Bilkaraoke. Här behöver du bara en telefon och ett par hörlurar för att garantera skratt. Välj en person att börja med. Personen tar på sig hörlurarna och väljer en låt (alternativt använder man shuffle). Personen med hörlurarna ska sjunga till musiken så gott de kan och de andra i bilen ska gissa vilken låt det är. Vill du att det ska vara svårare kan du välja att sångaren inte får sjunga texten, bara nynna på melodin.

 11. Bilkampen. Välj ett bilmärke var och titta på bilarna som passerar. Den som först har sett tio bilar med sitt valda bilmärke vinner!

 12. Vem bor i huset? Från bilens fönster eller på tåget kan man se många fina hus, slott, gårdar och andra byggnader. Då kan det vara kul att leka “vem bor i huset”. Då pekar någon i familjen på en byggnad och säger: “vem bor i huset?”. Den andre måste komma med en fantasifull berättelse om vem som bor där. Till exempel: “Det bor en farlig vampyr som äter oskyldiga kattungar och alltid är på sin vakt.”

 13. Räkna grävmaskiner och traktorer. Om du har små barn kan det vara roligt att räkna antalet grävmaskiner och traktorer under bilresan.

 14. Första mannen att se. En av de vuxna säger: “Först att se en… blå bil / runt skylt / husvagn / ett rött hus” och så vidare. Låt barnen hålla en inofficiell poäng.

 15. Frågesport. Testa resesällskapets allmänna kunskaper. Det finns många olika frågesportböcker med olika svårighetsgrader och teman, så det är inte svårt att få frågesport för alla.

 16. Bara ett ögonblick. En person får en minut på sig att tala fritt. Det är inte tillåtet att ha långa pauser, tvekan eller att upprepa något som har sagts. Det kan bli roliga historier på en minut.

 17. Vad minns du? Ta en ordentlig titt runt bilen och blunda sedan. Man frågar till exempel: Vilken färg är det på min sko? Vad finns bredvid dig?

 18. Ja och nej lek. Det är INTE tillåtet att svara ja eller nej. Ex: Du heter Nils – det gör jag. Är du säker? -Jag är. Svarar du ja eller nej är du ute. Om att få hålla på så länge som möjligt.

 19. Önskekonsert. Vi har ofta en önskekonsert där vi väljer en låt i taget, höjer volymen lite och har allsång. Säg gärna till lite i förväg att nu ska vi snart ha en önskerunda så att barnen kan fundera lite över vilken låt de vill höra.

 20. Regnbågjakt. Det här är en trevlig uppgift som verkligen får barnen att se sig omkring. Här gäller det att hitta på tio saker av varje färg. Samarbeta gärna. Om du är extra väl förberedd kan du ha en liten belöning på lur för varje färg de lyckas hitta 10 föremål av.

Läs mer om våra innovativa smartklockor för barn

X6Play – Bäst i test!

sporter

GLAD SOMMAR OCH GOD RESA FRÅN OSS ALLA PÅ XPLORA! ☀️