20 roliga aktiviteter för hela familjen!

Det är alltid trevligt att göra roliga saker tillsammans som familj men vi vet inspirationen ibland kan ta slut. Därför har vi skapat en lista med 20 aktiviteter som du kan  låta dig inspireras av – kanske kan ni hitta något nytt att göra tillsammans som passar hela familjen? En klocka från Xplora passar dessutom perfekt runt armleden under alla aktiviteter, (förutom att bada – kom ihåg att ta av den innan du hoppar ner i vattnet!) 💦 Smartklockan sitter tryggt och säkert runt handleden och riskerar inte att tappas bort under alla skojigheter!

Du kan även ansluta klockan till Xploras egen aktivitetsplattform. Målet med aktivitetsplattformen är att motivera barn att vara aktiva. Genom att samla steg i stegräknaren kommer barnen att belönas med Xplora-mynt som de kan använda i butiken. Man kan även delta i tävlingar på aktivitetsplattformen med chans att vinna fantastiska priser! Allt du behöver göra är att skaffa en Xplora-enhet, logga in och var aktiv!

Läs mer om aktivitetsplattformen

Läs mer om våra smartklockor

20 roliga aktiviteter: 

1. Vandra

Att utforska naturen är ofta roligt för både unga och gamla. Kom överens i förväg om en resa som passar de som ska med – och ge dig av. Det kan vara trevligt att åka på en resa ensam med de närmaste i familjen, men du kan också bjuda med morföräldrar, mostrar, kusiner eller vänners familj på en resa om så önskas! Kanske tar du med dig en god lunch i ryggsäcken också? Håll kontakten snabbt, säkert och enkelt med våra smartklockor för barn på språng! Kom ihåg att vandring för barn inte behöver vara mer än en vandring upp till närmaste lilla topp!

2. Ta ett bad

Även fast hösten har meddelat sin ankomst på de flesta ställen så kan ett bad ändå vara skönt! Är du inte sugen på ett dopp i havet kan en simhall eller varför inte ett badkar vara ett härligt alternativ? Tappa upp vatten, häll i badskum, tänd ljus och njut! Men kom ihåg att hålla koll på barnen i och vid vattnet och ta av din smartklocka innan du hoppar i! 

3. Gör en picknick

Filtar, en korg med mat och härligt väder är allt som krävs för att göra en mysig picknick för familjen. Kanske vill du cykla till närmaste park och rigga dig där, men det går även bra att ha picknick i trädgården eller var det nu kan vara. Välj gärna mat som är lätt att äta, och se till att alla har mat som faller i smaken.

4. Skapa ett spännande äventyrsögonblick

Att läsa för barn är bra året runt. Men vad sägs om att göra lästiden till något mer kreativt och spännande? Att bara läsa på en ny plats, som på en lekplats, i trädgården eller på terrassen kan vara en trevlig omväxling. Med våra smartklockor för barn kan du enkelt komma överens med förvalda kontakter om mötesplats och tid på ett effektivt sätt. Kanske kan du klä ut dig när du läser, ta på dig en rolig hatt eller använda en rolig berättarröst? Eller göra en stuga att läsa i – antingen inne eller ute?

5. Gå och fiska

Fiska efter små fiskar, stora fiskar eller krabbor – det är upp till dig. Fiska från land, från stranden, från bryggan eller från båten. Kom ihåg flytvästar och håll alltid ett öga på barnen när du är nära vatten. Små barn tycker ofta att det är spännande nog att titta på krabban när de fångas och stoppas i hinken, medan lite äldre barn gärna hjälper till att fånga dem. Utforska även annat liv i strandzonen eller vid vattnet, kanske hittar du en cool sten eller ett fint skal. Kanske ser du grodyngel eller små grodor? Eller sjöstjärnor och sjöborrar? Det finns många möjligheter – utforska i en trygg miljö där du som förälder bara är ett knapptryck från kontakt.

6. Plocka blommor

Vad är sötare än en självplockad blombukett i små barns händer? Köp gärna en liten vas som passar bra till hösten. Se till att du plockar blommor som inte är giftiga eller irriterande för huden och var uppmärksam på om barn ofta stoppar saker i munnen. Kontakta Giftinformationscentralen om du tror att barnet kan ha fått i sig blommor eller växter som kan vara giftiga!

7. Samla något i naturen

Många barn älskar att samla på allt från pinnar, stenar, snäckor och annat som finns i naturen. Kanske vill du samla ihop det och ge dig ut på skattjakt? Om intresset för att till exempel måla på fynden, göra en jättefin liten kista att ha dem i eller göra konstverk av dem? Välj vad som är bäst för barnen och kom överens både innan och under var skattjakten ska ske!

8. Ha en dansfest

Det finns mycket glädje i att röra sig i lätta sommarkläder eller glatt hoppa runt i gräset till musik. Kanske kan du bjuda över grannbarn eller vänner och ha dansfesten i trädgården, på terrassen eller på stranden när vädret är tillräckligt tilltalande? Du kan också klä ut dig för att göra festen roligare!

9. Handla grönsaker och frukt på torg eller marknader

På vissa ställen kan du skörda frukt, grönsaker eller bär själv, det finns även gårdsförsäljning, eller så kan du köpa varorna på torget eller marknaden. Att få smaka eller till och med välja en morot när man är på resa kan vara både roligt och spännande – och det smakar extra gott! Det kan också vara ett bra tillfälle att förklara för barnet om hur naturen fungerar och om olika arbetsplatser och hur dessa fungerar.

10. Besök en gård och hälsa på djuren

För de minsta barnen kan en ko, får, häst eller gris vara minst lika exotiskt och spännande som en tiger. Och som regel är det både lättare och säkrare att komma nära. Det finns många ställen där gårdar underlättar besök av barn – kanske du kan hitta en i närheten av där du bor? Håll kontakten lätt medan barnen utforskar omgivningen med säker och snabb kommunikation!

11. Skapa din egen lilla köksträdgård

Välj vilka frön du vill plantera och se groddarna växa! Gör en liten köksträdgård i trädgården eller på altanen, eller så frön i söta krukor på altanen eller i fönsterbrädan. Vattna groddarna efter behov, och följ utvecklingen tillsammans. Hemgjorda krukor och krukor kan bidra till att skapa en god stämning för groddarna. Kanske är det extra roligt om man sår något som går att smaka så småningom?

12. Besök någon som har kattungar, valpar eller liknande

Barn är ofta väldigt förtjusta i djur, och speciellt nyfödda djur (så länge barnen inte är allergiska förstås!) Känner du någon som har kattungar, valpar, höns, lamm, föl, kaniner eller andra ganska nyfödda djur? Att hälsa på sådana djur kan vara väldigt mysigt för både stora och små. Självklart går det även bra att hälsa på en väl vuxen katt eller hund om det är lättare att få, det är också väldigt trevligt. Barn + djur är ofta en bra match! Ordna enkelt efter behov!

13. Låt barnet hjälpa till

Ska trädgården röjas, planteras om blommor, klippa gräsmattan, skördas bär eller målas trädgårdsmöbler? Låt gärna barnen vara med! Att få leka i jord eller sand, kratta gräs eller svinga penseln kan vara lika spännande som att leka – och inte minst lärorikt för både vuxna och barn.

14. Leka kurragömma

Det är en sak att leka kurragömma inomhus. Det är något helt annat att leka kurragömma i naturen. Att gömma sig bakom ett träd i skogen eller bakom en stor sten eller på en lekplats, och skratta när vänner, mamma, pappa eller mormor inte hittar dig, är kul! Kom ihåg att du alltid kan hålla kontakten med Xplora om barnen skulle åka iväg i all iver!

15. Åk på en tältresa

Att packa ryggsäck och tält och åka iväg kan ge en otrolig känsla av frihet och en upplevelse av att vara i ett med naturen. Du kan slå upp ditt tält där du är och du behöver inte åka långt – det är helt upp till dig. Kanske finns det vacker natur i närheten som kan passa? Det är också fullt möjligt att slå upp ett tält i trädgården, eller till och med inne i vardagsrummet, om det passar dig bättre. Packa en påse med förnödenheter och lite snacks så är du på god väg. Att sova på en annan plats kan vara en upplevelse i sig!

16. Flyga en drake

Det finns många ställen där det blåser – även på våren och sommaren. Att åka till en öppen slätt eller en strand med en drake och se den flyga kan vara väldigt roligt. Gör en tävling av spelet! Vem får högst poäng? Vem låter den flyga längst i luften? Låt stora och små prova!

17. Göra sandslott

Gå till en strand eller en sandlåda, ta med en hink, spade och gott om tid. Den kan göra sandslott, slott, tunnlar, figurer och andra sandkreationer när man leker i sand. Dekorera gärna ditt mästerverk med snäckor, blommor och löv. Det kan också vara trevligt att komponera en berättelse längs vägen – vem bor i slottet, finns det krokodiler i tunneln, vem försöker köra genom tunneln och varför? Var kreativ!

18. Ta fram leksaker inomhus

Ta med dig leksakerna utomhus eller till vänner. Att bara leka med lego, dockor, duplo eller en tågbana på altanen istället för i vardagsrummet, bidrar till rolig och annorlunda lek. Plötsligt har du andra element som kan spela in, som andra möbler som kan användas till leken, blommor, större eller mindre utrymme, och leksakerna får nytt liv!

19. Åka på en cykeltur

Har barnet en egen cykel kan det vara trevligt att ta en liten tur tillsammans – oavsett om ni vuxna också cyklar eller vill gå vid sidan av. Om ditt barn inte är stort nog att cykla ensamt kan barnet sitta i en cykelvagn eller cykelstol och du har en lite större radie för vart resan kan gå. Ha gärna ett resmål för resan – till exempel ett ställe där du kan köpa glass eller bada. Kom ihåg en hjälm för alla och håll alltid kontakten med Xplora enkelt!

20. Gör något tillsammans

Det är alltid roligt att inkludera andra i aktiviteter som är mycket roligare i lag. Oavsett om du ska baka något, göra dekorationer och prydnadsföremål, måla, rita eller göra middag – det här är ett bra sätt att umgås med dem du älskar. Samtidigt kan du få så mycket hjälp att du kan skapa traditioner eller upprepa dessa aktiviteter! Tänk på att bra upplevelser inte nödvändigtvis kräver bra planering eller behöver kosta mycket pengar, du kommer långt med kreativitet och kommunikation.

 

Hoppas ni blev inspirerade och att ni hittar några roliga aktiviteter som ni kan hitta på tillsammans hela familjen. 💙

Läs mer om våra smartklockor

X6Play bäst i test