Låt barn ha tråkigt

Låt barn ha tråkigt – för deras egen skull!

Brukar barnen klaga på att de har tråkigt när dom är hemma? Det kan vara så att det är precis vad dom faktiskt behöver. Tristess. Forskare är eniga om att barn inte tar skada av att ha tråkigt – tvärtom.

När barnet klagar på att hen har tråkigt är det svårt att bara nonchalera det. Som förälder anser man sig ytterst ansvarig att underhålla och få sitt barn på bra humör. Det är svårt att inte gå med på att ge sig ut till parken eller bygga med lego. Men vi föräldrar måste faktiskt inte det. Barn mår inte dåligt av att inte ha någonting att göra. Låt barn ha tråkigt.

Köp Xplora X4 – barnets första mobiltelefon – för 1295 kr

Låt barn ha tråkigt - XPLORA

Barn har sällan tråkigt

I dagens samhälle har barn nästan aldrig tråkigt. Så fort ett barn uttrycker minsta klagomål sätts en iPad i barnets händer eller så sätts en film på som kan stimulera barnet i någon timme. Men forskare menar att man i dessa stunder ska låta barnen få ha tråkigt. När barnet är uttråkat börjar den kreativa delen av barnets hjärna att jobba och fantasin får utrymme. Det är alltså ytterst nödvändigt att barnet upplever stunder av tristess för att låta fantasin triggas. Barn behöver tid utanför aktiviteter och framför en skärm. Dessa stunder utvecklar barnet och stimulerar deras lust att upptäcka. Det skapar även en stressfri miljö.

Emma Seppälä, forskare vid Stanford University och författare av boken The Happiness Track, menar i en text på sajten Quartz att föräldrar ska uppmana barn att ha kul – samtidigt som de gör ingenting. Att konstant ha något att göra och vara upptagen värderas högt i många delar av världen, oavsett om det handlar om barns fritidsaktiviteter eller vuxnas karriärer. Men det lugna behövs också i livet, menar Emma Seppälä.

Speciellt barn behöver tid för att göra absolut ingenting – eftersom att det då utvecklar barnens kreativitet. Forskning visar nämligen när vi tar det lugnt och inte fokuserar på något specifikt är bättre utrustade att komma på bra idéer.

Köp Xplora X5 play – barnets första mobiltelefon – för 1995 kr

Låt barn ha tråkigt - XPLORA gps klocka

Låt barn ha tråkigt

Är du en förälder som snabbt serverar tips och idéer när barnet klagar över tristess? Försök låta bli – låt barn ha tråkigt! Det kommer förmodligen vara jobbigt ett tag, men det kommer bli bättre. För varje dag som går kommer barnet bli mer och mer van. Istället för att förlita sig på att mamma eller pappa kommer med förslag på aktiviter kommer barnet börja använda fantasin och tänka själv.

Mattias Ribbing som är författare, minnesmästare och populär föredragshållare som skrivit boken “Smart föräldraskap – stärk ditt barns lärande; fokus och kreativitet” framhåller att det är viktigt att låta barnen ha tråkigt. När hans egna barn beskriver att dom har tråkigt svarar han “Vad kul!. Då kommer det snart att dyka upp någon spännande idé i ditt huvud.” Mattias poängterar även i en artikel “Lata föräldrar – kreativa barn” från Kuriren att det inte är bra att kliva in och lösa barnens problem.

Försök ha tråkigt du också

Att lära sig ha tråkigt är inte bara viktigt för barn utan även för oss vuxna. Försök vara med på den resan tillsammans med barnet. Tänk på att barnen inte gör som vi lär, utan dom gör som vi gör. Därför är det ytterst viktigt att du som förälder föregår som gott exempel. Lägg undan telefonen och försök slappna av utan att göra något särskilt och njut av en stressfri, harmonisk värld där fantasin och den kreativa sidan flödar.

 

Köp Xplora X4 – barnets första mobiltelefon – för 1295 kr

Köp Xplora X5 play – barnets första mobiltelefon – för 1995 kr

VÅR MOBILKLOCKA HAR FÅTT HÖGA BETYG OCH BLIVIT TESTVINNARE I MÅNGA UNDERSÖKNINGAR SOM GJORTS. HÄR ÄR NÅGRA AV VÅRA FAVORITRECENSIONER: M3, FAMILJEMYS, 99MAC