Hur påverkas barn av för mycket skärmtid?

Under föregående vecka ställde vi en öppen fråga till våra följare på Instagram och Facebook i både Sverige, Norge och Finland om huruvida dom anser att skärmtiden ökat bland deras barn i dagens rådande Corona-situation. Resultatet skiftade en del beroende på land men en sak hade alla gemensamt – skärmtiden har ökat.

Permittering, karantän, varsel och stillasittande är vardagen för dom flesta i dagens läge. Att inte lämna hemmet är påfrestande och dagarna flyter ihop till en. Personer som vanligtvis jobbar på kontor eller på annan plats kan ha svårt att fokusera och få något gjort, speciellt när man är förälder och har barnen hemma dagtid.

Barn kräver uppmärksamhet, stimulans och fysisk aktivitet. Det kan därför bli svårt för barnet att godta att ”pappa jobbar nu” eller ”mamma sitter i möte”. I dessa fall är det så enkelt att man som förälder erbjuder barnet en iPad eller mobil att leka med under tiden för att kunna få lite arbetsro. Föräldern får lugn och ro och barnet förblir nöjd. Arbetet kan därmed fortskrida.
Såhär ser det tyvärr ut dagligen hos dom flesta familjer som sitter hemma tillsammans. Att detta sker någon gång ibland är okej, men att dagligen erbjuda barnet detta kan ge förödande konsekvenser.

Skärmtid bidrar till ökat stillasittande som i sin tur kan bidra till psykisk ohälsa och fetma hos våra barn och ungdomar. Det finns även studier som visar att inlärningsförmågan är sämre när man sitter still mycket.
Martin Lossman som är Utbildare, Föreläsare, Författare och lärare, berättar att det även finns studier som visar att barn idag inte har samma kreativitet och fantasi som barn hade förr. Forskare tror detta beror på att barnen idag sällan har tråkigt då smarttelefoner och plattor finns så nära tillhands och därmed slutar dagdrömma.
För att dra en slutsats så är det viktigt att barn rör på sig dagligen, oavsett om det är Corona-tider eller att mamma och pappa behöver lugn och ro hemma.

Vi har skapat en produkt som vi tror skulle underlätta i dessa situationer. En produkt som bidrar till ökad fysisk aktivitet och större självständighet hos barn.
Xplora är en mobilklocka speciellt anpassad för barn. Klockan sitter på barnets handled och med klockan på armen kan du som förälder ha full koll på barnet – trots att du inte är i närheten. Att släppa iväg barnet till en närliggande lekpark eller ut på tomten själv kan därför kännas lättare.

Klockan är bland annat utrustad med:

  • GPS
    Håll koll på vart barnet befinner sig. Här kan du som förälder även ställa in trygga zoner. Du får en notis när barnet kliver in i en trygg zon samt lämnar.
  • Samtal
    Behöver du komma i kontakt med barnet? Inga problem. Barnet är bara ett samtal bort. Här kan du som förälder ställa in vilka som får kontakta ditt barn samt vilka barnet i sin tur kan kontakta själv.
  • Stegräknare och GOPLAY
    Att räkna steg har aldrig varit roligare! Samtidigt som barnet rör sig samlar Xplora in stegen hen tar. För att göra fysisk aktivitet ännu roligare har vi skapat aktivitetsplattformen GOPLAY. Inne i GOPLAY-applikationen förvandlas stegen barnet tagit till Xplora-mynt och barnet kan köpa fysiska produkter, spel och annat för pengarna. Detta blir en rejäl morot för ditt barn att röra på sig mer i vardagen!

Vi hoppas, med vår produkt, kunna bidra till bättre hälsa och välmående bland våra barn och vuxna.

Har du några frågor eller funderingar kan du alltid höra av dig till vår kundtjänst på kundservice@xplora.se så hjälper dom dig vidare. Ni kan alltid också höra av er till oss på Facebook, Instagram och LinkedIn.

Läs mer och köp din XPLORA 4 här.