Godis, pumpor och skräckfilmer? Varför firar vi Halloween?

Godis, pumpor och skräckfilmer? Vi ville gå till botten med varför vi egentligen firar Halloween, eftersom firandet verkligen har tagit Sverige med storm de senaste åren. Roligt för många men för andra är det skräck (😜👻). Hur som helst – många barn älskar denna roliga och läskiga högtid 🎃


Vad är Halloween egentligen?

Halloween är en mycket gammal och traditionell “övergångsfest” mellan sommar och vinter. Ett välkomnande till vintern och ett farväl till sommar och sol – där man minns de döda.


Vart kommer namnet ifrån?

För det är kvällen före Allhelgonahelgen. Alla helgons dag är en minnesdag för avlidna släktingar, nära familjemedlemmar och vänner och den utmärks med ljus, blommor och eftertanke på kyrkogårdarna.

 

halloween

Magi, häxkonst och trolldom – vad har detta med Halloween att göra?
Man trodde att gränserna mellan den mänskliga världen och andevärlden var suddiga, och att olika former av övernaturliga varelser lättare kunde avslöjas. För att se till att människor och boskap överlevde vintern sattes mat och dryck ut till andarna. Det sades också att de dödas själar återvände hem en gång om året och på många ställen var det täckt för de döda vid middagsbordet vid denna tid.


Pumpa – vad är grejen?

Pumpor och andra frukter har länge förknippats med fertilitet och återfödelse. Pumpor passar också bra att använda som lyktor för att lysa upp mörka kvällar.


Och hur är det med godis?

Detta är relativt nytt – enligt traditionen fick barn mat på Halloween i form av nötter och frukt. I Irland får barn fortfarande frukt, inte godis. Vi kanske borde överväga att införa gamla traditioner igen – med en mandarin och lite mandel på?! Undra om barnen kommer bli besvikna…!

Vi blev lite klokare kring denna skrämmande högtid – hoppas du också lärde dig något nytt🧡🧙🏼‍♀️🎃

Läs mer om våra klockor här

 

Källa: Forskning.no