Aktiverar vi barnen tillräckligt? 16 saker att göra hemma

…Steg, allting börjar med ett steg som leder till ett till, och sen är vi igång. Men vad motiverar egentligen barnen att fortsätta ta steg och inte sluta röra sig?

I dagens samhälle finns det många saker som främjar stillasittande och det vill vi på XPLORA minimera. Barn ska vara barn. De ska leka, röra sig och vara aktiva och framförallt ska de inte vara stillasittande. Problemet är att tiden oftast inte räcker till. Idag kan små medel hjälpa oss föräldrar att underhålla barnen. Det är bekvämt att ge barnen en iPad eller att slå på tv:n istället för att följa med barnen ut till en lekpark i timmar. Tiden är en bristvara och hur mycket man än vill hinna med allt ifrån parkhäng, träningar mm så gör man inte det. Vår mobilklocka är skapad för att barnen självständigt ska kunna förflytta sig från punkt A till punkt B utan att kompensera på tryggheten och säkerheten. Mobilklocka är utrustad med en stegräknare där barnet ständigt kan hålla koll på hur många steg som tagits under dagen.

Vad motiverar barn?
När vi ställt frågan vad barnen uppskattar mest med klockan brukar vi ofta höra att det är just stegräknaren som är mest populär. Vi har sett att det motiverar barn att röra på sig mer. Vi på XPLORA ville utveckla det och tog därför fram aktivitetsplattformen GOPLAY. Plattformen är skapad för att ge barn en morot till att röra på sig mer.För varje steg barnet tar desto mer mynt samlas in. För dessa coins kan barnet använda som valuta i vår butik fylld med fysiska produkter.


GOPLAY

I december 2019 lanserade vi GOPLAY, men vad är det egentligen? Det är en aktiverings plattform, en butik online som barnen själva kan handla i med hjälp av sina coins de samlat ihop. Det är allt ifrån en powerbanks, iPad och spel. Det är en plattform som ska fungera som en morot till barnen, ett belöningssystem. Genom att aktivera sig och gå många steg, får de som belöning köpa något i butiken. Butiken har bara öppet från fredag eftermiddag till söndag. Har ditt barn varit aktiv under veckan får den under helgen en fin belöning.

I och med den rådande situationen vill vi på XPLORA hjälpa er föräldrar som jobbar hemma, vabbar, inte har tiden att underhålla barnen eller helt enkelt behöver inspiration till roliga aktiviteter som främjar rörelse och aktivitet!


Aktiviteter som aktiverar barnen!

Öva på alfabetet/siffror
– Övning 1: Ta fram 28 papper/post-it eller dela på papprena, skriv alla bokstäver på ett varsitt papper och så får barnen lägga det i ordning. Man kan även på baksidan skriva siffror och på så sätt övar man sifferföljden.

Alfabetslek
– Hitta 28 saker i hemmet enligt alfabetet. Tex Ask för A, Bok för B, Citron för C, Dinosaurie för D, osv. Den som hittar flest vinner! Både hjärnan och kroppen får arbeta i denna lek!

Bygg en hinderbana
– Lägg kuddar, filtar, skor, kläder på golvet och kör inte nudda mark. Lägg sakerna i en banan, när man klarat banan utökar man med ett till ställe att gå på.

Plantera om växter – Alla behöver lite extra kärlek
– Både inne i hemmet och även ute i trädgården kan man plantera om växter. Gör det till en rolig lek och få barnen delaktiga. Där barnen får plocka så många blommor eller växter de ser.

Gå på upptäcktsfärd i skogen – Leta träd
– Gå ut i skogen ta med en termos med choklad och några mackor. Upptäck alla träden, vad heter alla? Tro mig era barn kommer veta fler än vad du tror.

RENSA tomten
– Perfekt tillfälle att få friskluft och få nytta gjort.

Måla om i hemmet
– Måla en stol, ett bord, en vägg eller vad som helst. Gör det till en aktivitet där barnen får vara med, glöm inte tålamodet!

Måla vägarna ute!
– Köp gatukritor och måla olika saker på marken ute, bara fantasin sätter gränserna.

Efter aktivitet kommer belöningen med lite lugnare aktiviteter.

GOPLAY (enbart Fredag-Söndag)
– Kika in på vår aktivitetsplattform på fredag-söndag och kika vad du och ditt barn gjort er förtjänta av nu när ni varit aktiva. GOPLAY är en plattform som ska motivera barn att vilja röra på sig och samtidigt bli belönade. Genom stegen samlar de “coins” som de sedan kan använda i GOPLAY butiken.

Länk: https://goplay.myxplora.com

Baka eller laga mat tillsammans!
– Muffins, scones, egengjord granola, Pannkakor, råkaka med lingonsylt, chokladbollar, bullar, bröd

Filmmaraton!
– Bunkra upp med godis, chips, morotsstavar, gurkstavar, popcorn och annat gott. Lägg madrasser i vardagsrummet och kolla på Harry Potter, Sagan om Ringen, Frost, ni kan säkert fel än oss!

Gör slime
– Du behöver raklödder, lim och linsvätska. Blanda ihop lika delar raklödder och lim med en visp och sedan i med linsvätska. Testa dig fram till en härlig konsistens. H

Lägga pussel
– Börja med ett enkelt, och avancera sedan upp.

Måla en tavla
– Eller en teckning!

Pyssla
– Köp hem massa roliga saker från hobbybutiker eller varför inte måla och pyssla med pinnar från skogen, spara alla toalettrullar och måla de.

Spela sällskapsspel
– Fia med knuff, hitta diamanten,

Hoppas ni fick några bra tips i detta inlägg.
Glöm inte att spana in vår hemsida för mer information om XPLORA mobilklockan och att även kolla in GOPLAY butiken.

…och sist men inte minst, krama och pussa på alla i din närhet (som inte är sjuka)!

Vi på XPLORA önskar er en fin vecka.
PS. Glöm inte bort vår tävling på Instagram som ni kan hitta HÄR.