Godis, pumpor och skräckfilmer? Varför firar vi Halloween?

Godis, pumpor och skräckfilmer? Vi ville gå till botten med varför vi egentligen firar Halloween, eftersom firandet verkligen har tagit Sverige med storm de senaste åren. Roligt för många men för andra är det skräck (😜👻). Hur som helst – många barn älskar denna roliga och läskiga högtid 🎃

Vad är Halloween egentligen?

Halloween anses ha sina rötter i en forntida keltisk högtid som kallades Samhain. Samhain firades den 31 oktober och markerade slutet på sommaren och början av vintern. Ett välkomnande till vintern och ett farväl till sommar och sol – där man minns de döda. Man trodde att gränserna mellan den döda och den levande världen blev suddiga under Samhain, och människor tände eldar och bar masker för att skrämma bort onda andar.

Samhain firades på Irland och i Skottland. Eftersom dagens halloweenfirande har blivit amerikaniserat och kommersiellt, är det lätt att tro att halloween har sitt ursprung där, men så är inte fallet. Faktum är att det dröjde ganska lång tid innan Halloween kom till Amerika, man tror det var på 1800-talet efter att miljontals Europeer migrerat till Amerika på 1800-talet. 

 

Vart kommer namnet ifrån?

Namnet “Halloween” är en förkortning av “All Hallows’ Eve,” vilket betyder “alla helgons afton” på gammalengelska. “All Hallows’ Eve” eller Halloween som vi kallar det idag, är kvällen före Allahelgonahelgen. Alla helgons dag är en minnesdag för avlidna släktingar, nära familjemedlemmar och vänner och den utmärks med ljus, blommor och eftertanke på kyrkogårdarna. 

 

Magi, häxkonst och trolldom – vad har detta med Halloween att göra?

Man kan lätt tro att fenomenet att klä ut sig på Halloween är en ny grej som man kommit på i modern tid, men faktum är att detta är en tradition som har sin ursprung i Samhainfestivalen och kelterna och det som ligger till grund för högtiden. På den tiden trodde ursprungsbefolkningen att gränserna mellan den mänskliga världen och andevärlden suddades ut den 31 oktober varje år, och att döda och levande därmed kunde möta varandra. Hur skulle man då skrämma bort de döda och undvika att bli igenkänd? Med läskiga kostymer och masker såklart! På den tiden använde man till exempel kostymer av djurskinn och masker av djurhuvuden. 

För att se till att människor och boskap överlevde vintern sattes även mat och dryck ut till andarna. Det sades också att de dödas själar återvände hem en gång om året och på många ställen var det täckt för de döda vid middagsbordet vid denna tid. 

 


Pumpa – vad är grejen?

Pumpor och andra frukter har länge förknippats med fertilitet och återfödelse. Pumpor passar också bra att använda som lyktor för att lysa upp mörka kvällar. Det får det att se läskigt och häftig ut på samma gång och inger den där kusliga känslan som vilar över Halloween. 

Visste du förresten att världens största pumpa enligt Guinness world records väger hela 1226 kg (!!?!)

 

Och hur är det med godis?

Godis på Halloween är relativt nytt, men det finns en gammal tradition i Irland och Skottland som kallades “souling” eller “guising” som kan liknas vid “bus eller godis” som vi har idag. Under denna tradition gick barn från hus till hus på kvällen före Samhain och bad om frukt eller pengar i utbyte mot böner för de döda. Denna tradition liknar den moderna Halloween-praktiken att be om godis. Vi kanske borde överväga att införa gamla traditioner igen – ge en mandarin och lite mandel och skippa godis?! Undra om barnen kommer bli besvikna…! 😜

Vi blev lite klokare kring denna skrämmande högtid – hoppas du också lärde dig något nytt🧡🧙🏼‍♀️🎃

Läs mer om våra klockor här

 

Källa: Forskning.no

xplora